Advertentie

Tijdens een personeelsfeestje drinkt Anouk Smeets een glas wijn, maar die is niet lekker en zij giet haar glas leeg bij een plant. Sven Bogerd ziet dat en zo raken ze aan de praat. Anouk heeft hem enige tijd geleden in haar functie als hoofd personeelszaken aangenomen. Toen was het voor haar gewoon een sollicitant, nu raakt ze diep onder de indruk van hem. Sven is heel charmant en lijkt elke wens van Anouk te onderkennen zonder dat ze hem zelfs maar hoeft uit te spreken.
Na een paar maanden vraagt Sven haar of ze bij hem wil komen wonen in zijn villa vlak bij het strand. Anouk aarzelt, maar volgens haar tweelingzus Miranda is hij de ideale man voor haar.
Het duurt niet lang voor Anouk erachter komt dat Sven een freaky hobby en bevreemdende hebbelijkheden heeft. Anouk wil zo veel mogelijk met hem meegaan in zijn hobby, maar dat kost haar te veel moeite.
Als er een ongelukje gebeurt, komt de ware aard van Sven naar boven. Naast liefdevol blijkt hij ook gedesinteresseerd te zijn. Sven geeft Anouk medicijnen tegen de pijn, maar dan wordt zij de volgende ochtend wakker in een vreemde kamer. Hij had de pijnstillers vervangen door een slaapmiddel Vanaf dat moment is zij afhankelijk van de grillen van Sven. Anouk hoort gegil, is zij niet het enige slachtoffer van Sven?
Tweelingzus Miranda is misschien niet een van de hoofdpersonen van dit boek, maar haar rol in het geheel is essentieel voor het verhaal.

“Ongenadig” is een bloedstollende thriller, die je beter niet kunt lezen voor het slapengaan. De spannende scenes, en daarmee dus het hele boek, zijn heel raak neergezet. De karakters zijn heel goed uitgediept, of het nou om een lief meisje van 9 jaar of om een sadistische moordenaar gaat. Door het wisselend vertelperspectief van de korte hoofdstukken kruipt als lezer onder de huid van de hoofdpersonen. Je voelt de angst en pijn, maar ook het beestachtige genoegen dat Sven door zijn daden ondervindt.
De schrijfstijl is boeiend en grijpt je bij de keel, toch is het vlot en toegankelijk. Het verhaal bouwt goed op naar de plot en net als je na een tijdje denkt dat de spanning vermindert, slaat het weer in alle hevigheid toe. Karin schrijft heel to the point, wat de aandacht goed vasthoudt. Zij weet daarmee een beeld te scheppen waardoor je als “vlieg op de muur” dicht op de gebeurtenissen zit.
Ongetwijfeld is “Ongenadig” een van de beste thrillers van 2019 en verdient Karin Hazendonk een plek bij de beste hedendaagse thrillerauteurs.

Karin Hazendonk (1961, Utrecht) is een Nederlands thrillerauteur. Al jong ontstond haar passie voor boeken. Een reorganisatie op haar werk leidde naar haar loopbaan als schrijfster. Zij publiceerde eerst een kinderboek (Kunnen vissen dromen) en een boek voor de oudere jeugd (Het duistere dorp). Daarna stapte Karin over op thrillers en schreef daarnaast een aantal korte verhalen. Het wordt tijd dat van haar boeken tv-series gemaakt worden.

Reacties op: Als je ergste nachtmerries werkelijkheid worden

84
Ongenadig - Karin Hazendonk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker