Advertentie

In Edinburgh wordt de vader van Sookie Paulik vergiftigd. Hij was een van de wetenschappers die in het Russische laboratorium Vector aan de ontwikkeling van dodelijke virussen werkte. Samen met veel andere wetenschappers vluchtte hij eind jaren ’80, na de val van het communisme, naar het westen met medeneming van de virussen.
Ook de vader van Alex Koesman was een van die wetenschappers. Hij vestigde zich in Amsterdam. Na zijn overlijden ontdekt Alex dat de kist van zijn moeder uit het graf is verdwenen.
Zowel Sookie als Alex duiken in het Russische verleden van hun vaders om uit te zoeken of de recente gebeurtenissen met het verleden te maken hebben en zij de daders kunnen achterhalen. Deze zoektocht blijkt niet zonder gevaar te zijn.
Oud-KGB’er luitenant generaal Erkan Zhirkov krijgt opdracht de gevluchte wetenschappers op te sporen en “onschadelijk” te maken en de virussen te vernietigen. Hiervoor huurt hij de Russische moordenaars Wolf en Kolja in.

Door de veelheid van plaatsen waar het verhaal zich afspeelt, krijg je in eerste instantie de indruk dat er meerdere verhalen zijn, die onderling alleen de Russische achtergrond gemeen hebben. Gaandeweg het boek komen de verhaallijnen samen en gaat het boek meer een geheel vormen.
Het vele wisselen van perspectief zorgt ervoor dat je goed moet opletten, maar ook dat het verhaal een duidelijke opbouw heeft en het maakt de samenhang tussen de verhaallijnen zichtbaar. Door de uitwerking van de verschillende karakters, de manier waarop de plaatsen beschreven zijn en de vele actiescènes leest het boek vlot.
Het is duidelijk dat Simon de Waal zich goed verdiept heeft in de verschillende plaatsen waar het boek zich afspeelt en kennis heeft van het Russische communistische systeem en het onderzoek dat daar gedaan werd.

Simon de Waal (1961, Amsterdam) is een Nederlands auteur en scenarist voor televisie en film. Daarnaast werkt hij bij de Amsterdamse politie als rechercheur zware criminaliteit.
In 2000 ontving hij samen met Jean van de Velde een Gouden Kalf voor zijn scenario van de film “Lek” en in 2008 was hij winnaar van de Diamanten Kogel voor zijn boek Pentito.

Reacties op: Rusland vergeet nooit

59
Systema - Simon de Waal
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker