Advertentie

Twee vriendinnen gaan zwemmen in de Maas en stuiten op een koffie, die onder water ligt. Als ze de koffer op de kant getrokken hebben, doen ze een gruwelijke ontdekking. In de koffer zit een hoofd.
Het team van Jennifer Brugman doet onderzoek. Er worden meer koffers gevonden met lichaamsdelen van een meisje van ongeveer 10 jaar. Er is geen melding van een vermist kind en het enige aanknopingspunt is dat het meisje van vlinders houdt, gezien haar sieraden en T-shirt met vlinders. Er wordt een gezichtsreconstructie van het hoofd gemaakt en als dat samen met de sieraden en het T-shirt getoond wordt bij Opsporing Verzocht, meldt de juf van het meisje zich. Zij herkent haar. Maar waarom hebben de ouders zich niet gemeld?
Uit forensisch onderzoek komt naar voren dat het meisje in het verleden veel botten gebroken heeft.
De verklaringen van de (gescheiden) ouders van het meisje spreken elkaar op veel punten tegen. Als het tweelingzusje van het meisje ook vermist blijkt te zijn, dringt de tijd om haar op te sporen. Om een beetje vaart te zetten, stelt Martin voor een paragnost in te schakelen. Ondanks dat het normaal bij de politie niet gedaan wordt, heeft hij er goede ervaringen mee en zo wordt Evie Smit gevraagd te helpen bij het onderzoek. Het team staat ambivalent tegenover het idee. Ook Jennifer weet niet wat ze ervan moet denken, zeker niet als Evie haar privé adviezen geeft. Lukt het Evie duidelijkheid te verschaffen en samen met het team de moord op te lossen?
De tweede verhaallijn gaat over het privéleven van Jennifer. Na de geboorte van haar dochter Nysa wilde Jennifer weer snel aan het werk, maar als ongehuwde moeder met onregelmatige werktijden moet ze een goede oplossing vinden. Jennifer ziet een advertentie van ene Patricia, een oppas die 24 uur per dag beschikbaar is. Een ideale oplossing. Of toch niet? Wie is Patricia?
“Zwarte ziel” werkt toe naar een plot dat misschien iets voorspelbaar is en waarin alle losse stukjes helder worden. Ook de titel van het boek wordt dan duidelijk.

Angelique Haak heeft een plezierige en pakkende schrijfstijl. Zij weet de verschillende personen goed te karakteriseren, waardoor je je goed kunt inleven, en door de regelmatige wendingen in het verhaal houdt zij de aandacht goed vast. Een enkele keer zijn de wendingen voorspelbaar, maar niet zo dat het verhaal gaat vervelen.
Het onderwerp dat onder de loep genomen wordt, is geen standaard thrilleronderwerp. Helaas is het wel een onderwerp dat in werkelijkheid ook voorkomt. Daarom complimenten voor Angelique Haak voor de manier waarop zij het ter hand genomen heeft.

Angelique Haak (1978, Rotterdam) publiceerde haar debuut “Een nieuw begin” in 2017. In de serie over Jennifer Brugman was haar tweede thriller “Uitgeschakeld” en is “Zwarte ziel” de derde. De boeken zijn onafhankelijk van elkaar te lezen, maar door de serie op volgorde te lezen, krijg je meer inzicht in de achtergrond van de verschillende personen.

Reacties op: Hoe zwart kan een ziel zijn

107
Zwarte ziel - Angelique Haak
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,95 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker