Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

De Amerikaanse Caroline woont in een appartement in Parijs. Op een dag krijgt ze een ongeluk waarbij ze haar geheugen verliest, niets weet ze meer. Eenmaal uit het ziekenhuis gaat ze in haar appartement op zoek naar aanwijzingen over haar leven en haar identiteit. Zo komt ze via een doosje lucifers met reclame-opdruk terecht bij Bistro Jeanty, waar ze Margot en Victor leert kennen. Ook vind ze achter een schot een stapel brieven van Celine aan Luc, nooit verstuurd. Als dan ook nog een studente contact opneemt in verband met een onderzoek naar de historie van haar appartement, begint er naast de zoektocht naar zichzelf ook een zoektocht naar het verleden.

De hoofdstukken van Caroline wisselen constant af met die van Celine, een jonge weduwe. Zij woont samen met haar vader en haar dochtertje in Parijs tijdens de Tweede wereldoorlog. Ze runnen een bloemenwinkel, maar veilig zijn ze niet, want ze hebben joods bloed. Als een Nazi commandant zijn zinnen heeft gezet op Celine weten ze dat ze moeten vluchten, maar ze zijn te laat.

De verbindende lijn tussen beide personages is het appartement in Parijs. Met elk hoofdstuk wordt het duidelijker wat er vroeger is gebeurd in de woning van Caroline, net als wat er in het leven van Caroline speelde. Een verhaal met spanning en verdriet, maar ook vol liefde en romantiek. Sarah Jio heeft weer twee sterke verhaallijnen neergezet met bijzondere personages. Lijkt eerst alleen het verhaal van Celine dramatisch te zijn, ook Caroline heeft een leven met een groot trauma achter zich gelaten in Amerika. Toch overheerst in beide verhalen de hoop, de liefde en de mogelijkheid tot vergeving en spelen bloemen een grote rol.

Door de constante afwisseling van beide verhaallijnen blijft het constant boeien. Het willen weten van wat zich heeft afgespeeld in het verleden wordt maar mondjesmaat gevoed. Wegleggen van het boek is dan ook niet eenvoudig. Aan het einde komen beide verhaallijnen bij elkaar en wordt het mooi afgerond. Bloemen voor mijn dochter is opnieuw een geweldig meeslepende roman van Sarah Jio, misschien wel haar beste tot nu toe.

Reacties op: Meeslepende roman

15
Bloemen voor mijn dochter - Sarah Jio
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker