Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Wereldreiziger en selfpubber Anika Redhed heeft na Cappuccino in Jordanië nu haar tweede reisboek uitgegeven: Cappuccino in het Midden-Oosten.

De reis die Anika en haar man Harrie deze keer maakten en beschrijven in dit boek begon in Iran, daarna reisden ze verder naar Dubai om het laatste deel in Oman door te brengen. Er ging een gedegen voorbereiding aan vooraf: regelen van visa en overnachtingen en het uitstippelen van de route en de bezienswaardigheden. De belangrijkste voorbereiding was al in Jordanië gedaan, de aanschaf van een hoofddoek, want in Iran moeten vrouwen hun haren bedekken (en vaak nog meer).

Anika neemt de lezer op een leuke ontspannen manier mee op reis en dat is bijzonder. Ze vertelt het verhaal van haar reis en leidt de lezer langs moskeeën met veel glas in lood. Ook blijkt dat de vooruitgang dmv VR brillen niet aan het Midden-Oosten voorbij gaat en in ruïnes het verleden terughaalt. Het idee van een compleet gebouw ipv een ruïne is ineens visueel gemaakt. Neemt niet weg dat afdingen nog heel normaal is, ook op de huur van een VR bril! Tot zover de vooruitgang.

Het eten is elke keer weer een uitdaging. Een kip-curry die Anika mocht proeven en die zo heet was, zorgt bij de gedachte eraan nog steeds voor tranen in de ogen, net als het verleidelijke witte schuimbolletje dat ze zag liggen en dat werd verkocht als kindersnoep. Het bleek zo zuur dat elke verdere behoeft aan snoep de kop werd ingedrukt. Brood met dip was wel een succes en werd snel favoriet. Jammer dat het met de cappuccino niet zo wilde lukken in deze landen.

Ook de accommodaties zijn een ervaring op zich, een douche die boven een wc hangt is helemaal niet gek (maar wel onhandig als je enkel naar de wc wilt, en de douche blijft druppelen). Een van de geboekte slaapplaatsen is zo smerig en zonder schone handdoeken dat ze acuut een andere plek gaan zoeken. Ze reizen met taxi, metro en bus, maar hebben voor Oman een four-wheel drive geboekt. Geen overbodige luxe, want straten houden zomaar op en off the road is een nieuw avontuur.

Reizen is niet alleen het land leren kennen, maar vooral ook de mensen. De bewoners van Iran blijken uiterst vriendelijk en behulpzaam en zij doen er alles aan om van hun land een ander beeld te laten zien dan die door de media wordt verspreid. De inwoners van Oman zijn weer het andere uiterste en zijn vaak hooghartig, arrogant en ronduit onbeleefd. Dubai daar tussenin is uiterst commercieel. Het is een reis van uitersten.

Het zijn een aantal voorbeelden van wat Anika meemaakte op haar reis, het boek beschrijft nog veel meer. Het is een compleet verslag dat een goed beeld geeft van reizen in het Midden-Oosten. En voor de reiziger die van plan is een van deze landen te bezoeken is er achterin een handige reisgids bijlage met aantal tips per land.

Anika Redhed heeft met Cappucino in het Midden-Oosten opnieuw een bijzonder leuk boek geschreven over haar reizen. Met humor geschreven en vol kunst moskeeën en mooie mensen is het een heerlijk ontspannen reisverslag om te lezen.

Reacties op: Heerlijk reisverslag om te lezen

4
Cappuccino in het Midden-Oosten - Anika Redhed
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker