Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Jojo Moyes is schrijfster van romantische en historische romans. Haar nieuwste boek Sterrengever is een historische roman die speelt in 1937 in het prachtige maar ook onherbergzame Kentucky.

De Engelse Alice heeft als vrouw weinig vooruitzichten. Maar als ze de Amerikaan Bennet ontmoet die graag met haar wil trouwen en haar mee wil nemen naar Amerika ziet ze haar kans schoon. Helaas is het leven in Amerika niet veel anders. Met een schoonvader die alles regelt en bepaalt zit ze nog steeds thuis, tot ze hoort dat er vrouwen worden gezocht voor de plaatselijke bibliotheek.

Sterrengever gaat over vier dappere jonge vrouwen die te paard boeken rondbrengen en het belang van kennis door lezen. De romantiek van het rondbrengen van boeken door jonge vrouwen op paarden, wordt al snel teniet gedaan door de ruwe natuur en de wantrouwigheid van de bewoners. Ook de aversie van met name rijke mannen ten opzichte van het lezen door vrouwen en bergbewoners is schokkend. De angst dat door het lezen kennis wordt verworven, waardoor hun macht af zou kunnen nemen is ergerlijk. Met argumenten als verdorvenheid dat door lezen wordt aangewakkerd proberen deze mannen hun macht te behouden.

Het verhaal komt wat traag op gang maar de lezer krijgt alle kans om de personages en de omgeving goed te leren kennen, maar het duurt te lang tot er werkelijk wat gebeurt. Pas over de helft komt alles in een stroomversnelling en wordt het heftiger en emotioneler. Dan blijkt ook de kracht van de vriendschap die is ontstaan tussen de bibliotheek vrouwen onderling en een paar mensen om hen heen. Een overstroming weten ze het hoofd te bieden, maar als Margery wordt beschuldigt van een moord staan ze voor een bijna onoverkomelijk probleem. Het tweede deel van het boek is sterk. Alle lijntjes die zijn uitgezet in het trage begin komen nu bij elkaar en het verhaal begint te leven. De personages versterken elkaar en vormen een sterkt front, iets wat hard nodig is in een door mannen gedomineerde omgeving.

Thema’s als vrouwelijke onderdrukking en racisme spelen een rol in het boek, maar doorzettingsvermogen en opkomen voor jezelf plus de kracht van vriendschap zijn veel belangrijker. Natuurlijk speelt ook de liefde een grote rol.

Sterrengever is een mooie en boeiende historische roman vol boeken, vriendschap en paarden. En ook al komt het verhaal komt wat langzaam op gang, er gebeurt daarna zoveel en wordt spannend, heftig en emotioneel. Van de personages ga je houden en het einde is heerlijk.


Reacties op: Spannend, heftig en emotioneel

65
De sterrengever - Jojo Moyes
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker