Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Elizabeth Gilbert is vooral bekend van haar boek Eten, bidden, beminnen (2007), welke ook is verfilmd met Julia Roberts in de hoofdrol. Een boek dat nogal wisselende recensies heeft ontvangen. Voor de een is het geweldig boek, voor de ander een draak. Haar nieuwste roman Stad van meisjes (2019) is een totaal ander boek.

De jonge Vivian is van het opleidingsinstituut Vassard gestuurd en heeft geen doel in haar leven. Haar ouders besluiten haar naar tante Peg te sturen in New York. Met een naaimachine en een tas kleding komt de nogal naïeve Vivian aan in het Lily playground theater. Een buurttheater dat eenvoudige kluchten opvoert met veel dans en revuemeisjes. Vivian sluit vriendschap met Celia, een revuemeisje en gaat elke avond op stap tot ze dronken zijn en waarbij vele mannen een onderdeel zijn. Maar Vivian draagt ook haar steentje bij door het maken van kostuums voor de show. Wanneer de Britse Edna en Arthur Watson hun intrek in het theater nemen, veranderd alles.

Het is een boek met een aparte opbouw. Het is het verhaal van de 90 jarige Vivian over haar leven dat ze als in een brief vertelt aan Angela. Wie Angela is blijft tot het einde van het boek vaag, maar Vivian vertelt over haar verleden vanaf haar begintijd in New York. Het is erg mooi om te ontdekken dat naarmate de jaren vorderen, de sfeer van het verhaal mee veranderd met de ouder wordende Vivian. Is alles in het begin jong en luchtig, het wordt gedurende het boek zwaarder en serieuzer, net als Vivian zelf.

Gilbert heeft een wijze van schrijven die meeslepend is. Ze weet een constante nieuwsgierigheid op te wekken om door te lezen en de beschrijvingen van de omgeving zijn beeldend. Het leven van een theater in New York het begin van de 20st eeuw is een geweldige setting. De sfeer van een klein theater, de kostuums, het constante roken en drinken, het draagt allemaal bij aan de beleving van dit boek. Het is dan ook een bijzonder levensverhaal en de wijze waarop Vivian zich ontwikkelt is mooi. Hoe de oorlog in het verhaal is verwerkt is ook origineel, de visie van de Amerikaan is een die niet veel voorkomt in de boeken en het personage Frank Grecco is dan ook heel bijzonder.

Stad van meisjes is een prachtige roman die op een originele wijze het levensverhaal verteld van Vivian en meegroeit met het personage. De keuze van een theater in New York begin 20ste eeuw is een prachtige setting en zorgt voor de juiste sfeer, en ook het New York tijdens de Tweede Wereldoorlog is goed neergezet. Het is een verhaal dat zich zeker leent om verfilmd te worden.

Reacties op: Sfeervolle roman

176
Stad van meisjes - Elizabeth Gilbert
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 24,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker