Advertentie

Via Hebban buzz ik mee met de thriller van Helen Fields - Perfecte Resten, het eerste deel van de serie over Luc Callanach en Ava Turner. De passie van Helen Fields is van jongs af aan zingen en acteren geweest. Totdat een nieuwe liefde op haar pad kwam: het recht. Ze ging rechten studeren en is daarna ruim 13 jaar als strafrecht- en personen- en familierechtadvocaat werkzaam geweest. Na de geboorte van haar tweede kind is ze met dit werk gestopt en samen met haar man een filmproductiebedrijf gestart waar ze als scriptschrijver en producent aan de slag ging. Als selfpubber heeft ze 2 fantasyboeken uitgegeven om te kijken of schrijven iets voor haar was. Dit beviel haar zo goed, dat ze er professioneler mee bezig wilde zijn. Dat legt haar geen windeieren aangezien er inmiddels 5 delen in de serie over DI Callanach zijn verschenen. Naast schrijven beoefent ze inmiddels ook karate en indoor sky diving.

Perfecte Resten is het eerste boek dat is vertaald in het Nederlands. De vertaling is van Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. Zij vertaalden ook De Fluisterman van Alex North en Tweede Leven van SJ Watson. De prachtige cover waarop we de vleugels zien van een insect tegen een lichte achtergrond en een aantal bloeddruppels is van Studio Jan de Boer, een grafisch ontwerpbureau voor het boekenvak. 4 ontwerpers maken alles voor boeken van omslagen tot websites. Ze bestaan inmiddels ruim 35 jaar. Ze maakten ook de boekomslag voor Echo van Thomas Oldeheuvelt en Het Rosie Resultaat van Graeme Simsion. De titel is in dezelfde kleur als het bloed. Bovenaan staan 2 regels die intrigeren: Eerst grijpt hij hen. Dan breekt hij hen. Een mooie, simpele cover, geen franje.
De redacteur van Ambo|Anthos vond het boek geweldig om te lezen. En bij de uitgeverij was iedereen zo enthousiast, dat ze in de zomer van 2020 deel 2 uitgeven.

De moordenaar opent het verhaal. Deze 'hij' heeft zojuist zijn recentste moord gepleegd. Zeer berekenend, over alle details is nagedacht. Het toneel verplaatst zich daarna naar de Schotse politie, om precies te zijn de afdeling Zware Misdrijven, in Edinburgh. Het is de tweede dag van Luc Callanach, inspecteur en half-Frans, half-Schots. Hij wordt gelijk bij deze moord betrokken terwijl hij zijn team geheel niet kent en weet wat hij van ze kan verwachten (en zij van hem). Het perspectief wisselt steeds tussen Luc en de moordenaar. Langzaam leert de lezer meer en meer over beide mannen.
Luc: gevlucht uit Frankrijk, maar voor wat of wie? Niet heel sociaal naar zijn omgeving. Proberend in het land van zijn vader een nieuw bestaan op te bouwen, maar dat is lastig met de geestelijke bagage die hij meesleept. De moordenaar: een gewone man, die in het dagelijks leven vaak niet voor vol wordt aangezien, een grijze muis. Hij heeft een nimmer aflatende passie voor zijn idee van de wereld en zijn plaats daarin. Hij probeert obsessief en meedogenloos dat idee werkelijkheid te laten worden.

De schrijfster legt heel mooi de verschillen bloot tussen de twee hoofdpersonen: Luc begint zijn collega Ava Turner te vertrouwen en ze gebruiken elkaar als klankbord. De moordenaar heeft geen vrienden en praat in zichzelf. Luc zoekt bij een confrontatie de schuld bij zichzelf. De moordenaar legt de schuld bij de ander. De ander heeft hem in de val laten lopen. Het laat zien hoe verschillend mensen omgaan met tegenslagen in hun leven. De een gaat door en probeert dingen te vergeten of anders te doen. De ander legt de schuld altijd bij zijn omgeving en ziet zichzelf als slachtoffer. De dader vindt zichzelf heel slim, blijft zichzelf constant uitdagen nieuwe dingen te leren en verwacht dit ook van zijn omgeving, maar is tevens zo gek als een deur.

Helen's manier van schrijven leest heerlijk vlot weg. Gruwelijke details worden de lezer niet bespaard. Daarnaast trakteert ze op mooie, dichterlijke beschrijvingen van de omgeving, de gedachten van de dader en zelfs hier en daar wat humor. Mensen die houden van deze factoren zullen zeker genieten van dit boek en reikhalzend kijken naar aankomende zomer wanneer deel 2 in vertaling verschijnt.

Reacties op: Callanach en Turner: duo van de toekomst?

359
Perfecte resten - Helen Fields
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker