Advertentie

De kennismaking - Nicolien Mizee

De Ik-figuur Nicolien is een vrije geest. Ze studeert scenario-schrijven en moet als 4e jaars student een begeleider zoeken. Haar keus valt op Ger Beukenkamp.
Zowel Nicolien als Ger zijn reële figuren, ook de genoemde scenario’s en stukken zijn echt geschreven of uitgevoerd. Ook de andere personages en gebeurtenissen stoelen op de werkelijkheid. Alle contacten die er zijn, lees je via de fax van Nicolien.
“… Ger ik heb buitengewoon veel gevoel voor jou! … ik wil verder niets van jou … ik heb
gewoon veel plezier in het feit dat je bestaat…”( blz 69)
Nicolien filosofeert in haar faxen, ze wil haar bestaansrecht ontrafelen….
“… het enige heil dat te vinden is, is de volmaakte subjectiviteit….” (blz 75)
Maar Nicolien is bang, twijfelt voortdurend, is depressief.
Ze is model voor tekenaars en beeldhouwers, ze doet dat zeer verdienstelijk. Ook op het feest van 50 jarige jubileum van het ‘stam-café’ mag ze naakt poseren, terwijl de sketches, liedjes en het overhandigen gewoon doorging!
Ze schrijft over haar geldzorgen, over haar cursus stijldansen, over de moeizame relatie met haar ouders. En dan de relatie met de sociale dienst! Ook die verloopt prikkelbaar. In een levendige dialoog beschrijft ze haar arbeidsgeschiktheidskeuring (blz 239 - 251)
Vragen als: Kan ik wel een relatie opbouwen, vasthouden? Kan ik wel acteren in sociale omgang? komen steeds weer naar boven.. Het lijken bijna levensvragen.
Het schrijven van de faxen scherpt haar denken, geeft het vorm. Het s bijna een manier van leven
Van deze ‘roman’ had ik veel verwacht. Het is vergeleken met Het Bureau van Voskuil, daar ben ik een bewonderaar van, ik heb ze allemaal gelezen. Maar het verschil is dat daar sprake is van dialogen, gebeurtenissen, beschrijvingen van de alledaagse werkelijkheid van het leven in het bureau. Deze ‘roman’ komt maar van één kant, het krijgt geen weerwoord, het gebeuren volg je meer beschouwend.
Het heeft mij maar matig kunnen boeien.

Reacties op: Fax-correspondentie

19
De kennismaking - Nicolien Mizee
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker