Advertentie

Uitgeverij Clavis heeft het prachtig geïllustreerde boek Rose Blanche van tekenaar Roberto Innocenti laten vertalen en uitgeven, waardoor nu ook de kinderen in het Nederlands taalgebied kunnen genieten van het verhaal over een meisje dat in Duitsland opgroeit ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint als in het stadje van Rose de eerste legervrachtwagens verschijnen en de mannen uit het stadje opgehaald worden om te vechten aan het front. Op een dag stopt er zo'n vrachtwagen midden op straat en ziet ze hoe een kleine jongen uit de wagen springt en probeert weg te rennen. Rose besluit de vrachtwagen te achtervolgen en ontdekt vreselijke dingen.

Het verhaal is geschreven in slechts enkele korte zinnen bovenaan elke bladzijde, waarbij het sobere taalgebruik opvalt. Hierdoor is er veel ruimte op de bladzijdes overgebleven voor de gedetailleerde tekeningen van Roberto Innocenti. Deze tekeningen zijn ware kunstwerkjes en geven goed de sfeer weer van een stadje in oorlogstijd. Kinderen zullen zich goed kunnen inleven in het verhaal van Rose Blanche en zich zo goed een voorstelling kunnen maken van het leven tijdens de jaren '40-'45 in Duitsland. De straten in het stadje zijn levensecht getekend en door gebruik te maken van aardetinten en de grauwe grijsgroene kleuren van de legervoertuigen krijgen de tekeningen een sombere uitstraling, die goed bij het leven in de oorlog passen. De tekeningen zijn bovendien heel waarheidsgetrouw weergegeven. Vooral de tekening van het bange jongetje, dat wil vluchten, is een opvallend gegeven in het boek. Het jongetje op de tekening vertoont namelijk veel gelijkenis met de foto van het joodse jongetje in het getto van Warschau, die daardoor een icoon werd van de Jodenvervolging.
Gezien het feit dat het hier een jeugdboek betreft voor kinderen van 9 tot 12 jaar is de sfeer van de tekeningen behoorlijk ingetogen en het geweld en de gruwelijkheden van de oorlog zijn nergens expliciet zichtbaar gemaakt.

Kinderen, die niet graag lezen en kinderen met een leesprobleem zoals dyslexie of TOS zullen het heel fijn vinden om nu eens een boek te kunnen lezen, dat niet alleen uit woorden bestaat maar waar vooral de tekeningen het verhaal vertellen. De lezer krijgt door dit boek ongemerkt veel informatie over de Tweede Wereldoorlog waarbij de schrijvers een originele invalshoek hebben gekozen door het verhaal te vertellen en weer te geven door de ogen van een Duits meisje. Voor lezers die zich graag inleven in de hoofdpersoon biedt dit boek ook voldoende mogelijkheden om zich te verplaatsen in Rose Blanche, die geconfronteerd wordt met het leed van andere kinderen en volwassenen.

Het boek kent een aantal heftige situaties maar eindigt voor kinderen niet in mineur. Zowel in de woorden als op de tekeningen kent het boek een verrassend slot waarin de hoop op een nieuwe en betere toekomst zichtbaar wordt. Rose Blanche is een mooie aanvulling op de al reeds bestaande jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog, waarbij vooral de schitterende tekeningen hun aantrekkingskracht zullen uitoefenen op de lezer.

Met dank aan uitgeverij Clavis voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar.

Reacties op: Rose Blanche een schitterend kijk- en leesboek

1
Rose Blanche - Christophe Gallaz Roberto Innocenti
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker