Advertentie

Hanna Bervoets neemt je in dit boek mee op reis, op reis naar het land waar de zieken wonen. Het idee van het rijk der zieken komt oorspronkelijk van Susan Sontag. Zij heeft bedacht dat je in het leven twee paspoorten hebt: een waarmee je reist in het rijk der gezonden en een waarmee je reist in het rijk der zieken. Clay is de hoofdpersoon die rondreist op het verkeerde paspoort. Hij is chronisch ziek, hij heeft Q-koorts gekregen en herstelt daar niet meer van.
Susan is zijn gids in het rijk der zieken en begeleidt hem op zijn reis. Het verhaal van zijn reis wordt afgewisseld met verhalen van zijn leven voor zijn ziekte, toen hij nog werkte en een relatie had. Dit spanning in het boek komt dit zeker ten goede, langzaam ga je het leven van Clay ontdekken. Ook heeft Bervoets nieuwe termen bedacht, zoals "hoopsmook": een geur die je hoop geeft op herstel, op een terugkeer naar je oude leven.
Toch wordt het boek langzaamaan eentonig: je wordt meegetrokken in de wanhoop van Clay en Marla, een ander chronisch zieke. Langzaam leidt dit tot enige irritatie. wellicht was dit de bedoeling : je als lezer de ergernis laten ervaren die mensen rondom Clay ook voelen als het weer over zijn ziekte heeft. Dat is gelukt maar het maakt dat je als lezer niet veel compassie hebt met Clay en ook niet meer met het boek. Het boek krijgt daarom 3 sterren.

Reacties op: het verkeerde paspoort

127
Welkom in het Rijk der zieken - Hanna Bervoets
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,50 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker