Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het boekwinkelcomplot

Marloes 15 mei 2024
Londen, 1962. De 19-jarige Celia Duchesne droomt van een uitdagende carrière, van mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen, onafhankelijk te zijn en hogerop te komen in de wereld. Haar strenge ouders vinden echter dat ze tevreden moet zijn met de status quo en zonder opleiding of connecties behoudt ze voorlopig haar baan in de antiquarische boekhandel H.J. Potts, die net is overgenomen door de Amerikaanse Mrs. Denton. Ze krijgt veel vrijheid, de boekhandel wordt bezocht door opmerkelijke personages en wanneer de jonge, mysterieuze Septimus de zaak binnenstapt, komt er meer vreugde en spanning in haar leven.

Terwijl er een nucleaire oorlog dreigt gaat het gewone leven door en Celia volgt stiekem een avondcursus in stenografie en typen, ze verdiept zich in de strijd tegen kernwapens, gaat naar demonstraties en wordt verliefd, maar wanneer ze samen met haar beste vriendin een groot geheim ontdekt dat met haar familiegeschiedenis te maken heeft en ze op onderzoek uitgaat, komt er een duistere wereld op haar af, moet ze kritisch blijven denken, kan ze niet iedereen meer vertrouwen en worden al haar zekerheden op hun kop gezet.

Gedurende het verhaal groeit Celia van een onzeker en naïef personage uit tot een krachtige en zelfbewuste jonge vrouw en omdat zij haar nieuwsgierigheid, hart en verstand volgt, ze afwijkt van gebaande paden, ze alles en iedereen om haar heen in twijfel trekt en haar wantrouwen lang niet altijd ongegrond blijkt te zijn, ontvouwt zich een gelaagd en gedetailleerd geheel. Het verhaal komt ietwat traag op gang, maar zodra Celia zich vastbijt in het onthullen van de waarheid ontdek je samen met haar ware identiteiten en dekmantels, zie je hoe relaties veranderen en volgen verschillende wendingen elkaar op.

Dit is een sterk onderbouwd verhaal waarvoor de auteur duidelijk uitgebreid onderzoek heeft gedaan, waarin heden en verleden mooi met elkaar worden verbonden, waarin sommige personages een dubbele pet op hebben en absoluut niet het achterste van hun tong laten zien, waarin de verschillende perspectieven je extra informatie en een uitgebreide kijk op de ontwikkelingen bieden en waarin mysterie en intrige leiden tot een interessante ontknoping. Hoewel verdere uitwerking van enkele gebeurtenissen wellicht voor nog meer emotionele betrokkenheid had gezorgd, niet alle onthullingen even verrassend zijn en de dreiging iets sterker aangezet had kunnen worden, is dit een veelzijdig verhaal vol sprekende personages dat je aandacht vasthoudt, een boeiend verhaal over spionage, oorlogshelden, sterke vrouwen, persoonlijke ontwikkeling en geheimen, over moed, doorzettingsvermogen, verraad en gevaar!

3.5⭐️

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes