Advertentie
    Merel Hebban Recensent

Als Laura na een avondje uit met beste vriendin Hester thuiskomt, treft ze haar ouders dood aan. Deze tragische gebeurtenis zorgt ervoor dat ze een zelfmoordpoging onderneemt, die mislukt. Ze wordt voor behandeling opgenomen in een kliniek. Daar vindt ook wat drama plaats, maar ze maakt er ook nieuwe vriendinnen. En dan is er nog de stagiair Joritt, die ook een ouder verloren heeft en haar dus begrijpt. Hij wil haar helpen en gaat op zoek naar meer informatie over de moord op Laura’s ouders.

Het perspectief wisselt tussen Laura en Joritt, alhoewel Laura hierbij wel veel vaker aan het woord is. De opbouw is mooi gedaan. Aan het begin van het verhaal worden verschillende zaken niet concreet benoemd, waardoor het even afwachten is wat er nu precies aan de hand is. Dit past mooi bij de verwarring die Laura voelt. Bij Laura wordt echter niet alleen het nu beschreven, maar ook haar dromen en herinneringen worden weergegeven. Beetje bij beetje ontdekken we zo steeds meer over haar verleden. Haar personage is overigens stukken sterker neergezet dan dat van Joritt, maar omdat het tweede perspectief zo onmisbaar is voor het verhaal, is dat door de vingers te zien.

De hoofdstukken zijn kort en lezen vlot door. Het taalgebruik en de dialogen passen bij de personages. De setting in de kliniek is daarnaast volkomen geloofwaardig beschreven en zorgen voor heerlijke scenes, bijvoorbeeld wanneer de cliënten de creatieve therapie in eerste instantie niet serieus nemen en deze zelfs verstoren.

Er zitten wat vreemde momenten in het verhaal die de geloofwaardigheid even wat laten inzakken, tot het moment dat je beseft dat dit allemaal onderdeel is van de plot. Dan blijkt pas echt hoe sterk dit verhaal geschreven is. Vanaf het moment dat Joritt steeds meer informatie vindt, kwam er wel een duidelijk vermoeden van hoe dit verhaal zou aflopen. Desondanks bleef het een meeslepend verhaal en was het einde misschien niet helemaal een verrassing meer, maar wel heel origineel gevonden en zeker indrukwekkend. Een waarheid is een boek dat na het lezen nog wel even na sluimert.

Reacties op: Er is maar één waarheid

75
Eén waarheid - Nadine Swagerman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker