Advertentie
    Minca (My Winged Books) VIP Club

De 17-jarige Simran is een van de vele keukenhulpen in het paleis waar ze veelvuldig gebruik maakt van het feit dat er roddels en verhalen worden verteld. Maar één verhaal heeft haar interesse altijd het meest getrokken; dat van de verdwenen kroonprins. Terwijl Simran alle mogelijkheden benut om stiekem in de gaten te houden wat er buiten het paleis gebeurd, komt ze erachter dat er een prins uit het Noorden bij hun op bezoek komt. Een knappe en overtuigende prins die belooft de verdwenen kroonprins terug te vinden. Maar Simran komt er al snel achter dat dat niet het enige doel van zijn bezoek aan het paleis was.

Vanaf de eerste bladzijde is duidelijk dat de prachtige cover perfect bij de omgeving van het verhaal past. Het paleis, de omgeving, de kledingdracht en de gebruiken van de personages uit het verhaal worden weerspiegeld in deze cover en deze zet hierdoor direct een bepaalde sfeer neer die de rest van het verhaal in stand word gehouden, maar dan door geschreven tekst. Simran is nieuwsgierig en heeft zich al vaker in de problemen gewerkt, ook al schieten enkele andere keukenhulpen haar af en toe te hulp. Maar wanneer ze een grootse ontdekking doet, is er even niemand die haar te hulp schiet. Vanaf het moment dat ze in contact komt met de bijzondere verschijning van de prins uit het Noorden, neemt het verhaal een onverwachte wending en komt alles ineens in een stroomversnelling terecht. Tegen beter weten in stemt Simran in met datgene wat haar wordt opgedragen en dan begint het echte avontuur.

Gedurende het avontuur merk je als lezer dat Simran andere gebruiken heeft dan haar medereizigers. Bepaalde onderwerpen worden aangesneden waarover in vertaalde YA boeken soms niet eens aandacht aan wordt besteed. De auteur lijkt hierin een bewuste keuze te hebben gemaakt om cultuurverschillen, meningsverschillen en geloofsovertuigingen niet zozeer te laten botsen maar wel om het verschil, het conflict, aan de lezer kenbaar te maken. Dit wordt op een heel subtiele maar toch ook duidelijke manier in het verhaal verwerkt. Het heeft zeker niet de overhand, wat het realistisch maakt. Naast deze culturele verschillen waar Simran langzaam maar zeker kennis mee maakt, groeit ze zelf ook in haar overtuigingen en de dingen die ze geleerd heeft. Enkele stukjes bevatten een zelfreflectie waarin Simran terug kijkt naar haar leven als keukenhulp en hoezeer dat in een korte tijd veranderd of aangepast is.

De bekende YA elementen zoals zelfontplooiing, vriendschap, geloof en verliefdheid zijn sterk terug te vinden in dit verhaal. Zij het niet wat voorspelbaar af en toe, maar dat neemt niet weg dat er niet van dit verhaal genoten kan worden. De schrijfstijl is namelijk erg prettig en de manier waarop het verhaal is opgebouwd doet denken aan vele populaire Young Adult boeken. Wat dat betreft zal dit één van de sterkste YA boeken van een Nederlandse auteur zijn waarin verschillende culturen, mysterie en magie samenkomen tot een verhaal dat heerlijk weg leest.

Reacties op: Zwendelprins

50
De Zwendelprins - Rima Orie
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker