Advertentie
    Minca (My Winged Books) VIP Club

Het bijzondere, magische en verontrustende avontuur van Vasilisa Petrovitsj. Met alle gebeurtenissen uit het vorige deel nog maar net achter zich gelaten, besluit Vasja dat ze niet langer in het Russische dorpje kan blijven wonen bij haar familie. Niet alleen omdat ze dingen kan zien die anderen niet kunnen zien, maar ook omdat ze als meisje op deze manier nooit ergens geaccepteerd zal worden, laat staan iemands vrouw worden. Nadat ze samen met de winterdemon Morozko haar volk heeft gered, vertrekt ze de wildernis in. Als jongen gekleed overleeft ze ter nauwer nood de sneeuw, de vrieskou, de wildernis en alles wat zich daarin bevindt. Wanneer Vasja een stel bandieten te slim af is, verandert alles. Voor ze het weet is ze onderweg naar Moskou waar ze herenigd wordt met haar broer en zus. Terwijl ze haar vermomming in stand probeert te houden, werkt ze zich geregeld in de nesten komt ze er langzamerhand achter dat Moskou in groot gevaar verkeerd.

Zodra je de eerste bladzijde van dit boek open slaat wordt je weer meegezogen in de bekende, koude, magische Russische wereld die Katherine Arden in het eerste deel uitzonderlijk heeft weergegeven. Doordat het verhaal zo bijzonder en uitvoerig is uitgewerkt voelt het alsof je tijdens Vasja’s reis met haar mee reist. Je hoeft er nog net geen dekentje bij te pakken omdat de kou soms mee het boek uit lijkt te komen. Ondanks dat het verhaal af en toe zeer beschrijvend en gedetailleerd uit te hoek komt, was dit niet negatief van invloed op de volgbaarheid van het verhaal zelf. Naarmate de reis volgt, neemt de spanning toe. Er gebeurt voldoende om geboeid te blijven tot daar dan het moment komt wat het hele verhaal tot stand brengt. Vanaf dat hoofdstuk verloopt het verhaal in een sneltreinvaart. Het boek is vanaf dat hoofdstuk bijna niet meer weg te leggen, want als lezer wil je als maar meer en weten hoe het verhaal verder zal verlopen.

Ook deze cover is weer een prachtig even beeld van het verhaal dat zich langzamerhand ontpopt tot een waar sprookje. Belangrijke elementen uit het verhaal zijn hierin samengekomen tot een prachtige illustratie die de sfeer overbrengt aan degene die het boek oppakt. Het enige wat wellicht nog van toegevoegde waarde had kunnen zijn voor mij, was een kleine maar veelzeggende illustratie bij elk hoofdstuknummer. Maar op deze manier koester je de cover eigenlijk nog meer, omdat dat de enige illustratie is die je bij het verhaal krijgt.
De ontwikkelingen die Vasja in het eerste boek heeft doorgemaakt, stagneren in het begin van dit verhaal even. Ze blijft koppig haar eigen weg volgen en trekt zich weinig tot niets aan van de adviezen van haar familie of van anderen. Dit brengt haar in dit verhaal vaker dan nodig is in de problemen en dat wekt wellicht irritaties op. Maar dit verhaal zou er niet zijn als Vasja niet om leert gaan met haar fouten en uiteindelijk toch de adviezen ter harte te nemen. Ze is krachtiger en slimmer dan ze af en toe lijkt en dat komt opnieuw verderop in dit verhaal naar voren.

De veelvuldige Russische namen en woorden storen niet, ze passen juist uitzonderlijk goed bij dit verhaal en geven net dat extra waardoor het verhaal echt tot leven lijkt te komen. Voor degenen die hier moeite mee hebben heeft de auteur achter in het boek een verklaring van namen, een woordenlijst en een personage lijst toegevoegd. Op die manier zijn woorden of namen altijd terug te zoeken mocht het verwarring ontstaan.

Opnieuw weet Katherine Arden haar lezers te intrigeren, betoveren en meeslepen in een uitzonderlijk en magisch verhaal dat zich in het prachtige Rusland af speelt. Met een bijzonder meisje als hoofdpersonage en een sterk uitgewerkt verhaal eromheen is ‘Het Meisje in de Toren’ opnieuw een prachtig spektakel dat doet verlangen naar meer.

Reacties op: Het sprookje gaat verder...

45
Het meisje in de toren - Katherine Arden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker