Advertentie
    Onno van Rijen VIP Club

Na een feest wordt de 17-jarige Alex(ander) Hauge Gudmundsson wakker in een bed. Hij is de zoon van de journalist Viljar en lijdt aan ADHD. Naast hem ligt de drie jaar oudere Emilie. Alex ontdekt dat het meisje dood is, maar hij heeft geen idee hoe dat gekomen is en waarom hij bij haar in bed ligt. Ontredderd belt Alex zijn vader. Als deze én de politie gearriveerd zijn, raakt Alex in paniek. Hij pikt de auto van zijn vader en scheurt weg. Viljar probeert alles te doen om zijn zoon te helpen en wordt daarbij bijgestaan door Lotte Skeisvoll, die bij de politie werkt en worstelt met het verlies van haar zus.

De hoofdstukken van het boek wisselen af tussen het onderzoek naar de dood van Emilie dat chronologisch wordt verteld met de belevenis van elke feestganger tijdens het feest waarbij telkens een nieuw tipje van de sluier wordt opgelegd. Het laatste deel van het verhaal bevat daarbij beschrijvingen van de door Terje Nitten gesmede rechts-extremistische plannen en de uitvoering ervan. Het is een mooie vondst van de auteur om de jongeren hun eigen versie van het verloop van het feest in hun eigen taal te laten vertellen. Jammer is dat de karakters van de feestgangers niet erg uit de verf komen. Dit concept verhoogt de nieuwsgierigheid van de lezer naar de afloop.

In Het meesterwerk waren de karakters van de hoofdpersonen nog niet erg goed uitgewerkt. Dat doet Tangen wel in dit tweede deel. Viljar kiest er als vader voor om in de onschuld van zijn zoon te geloven, maar sluit tegelijkertijd zijn ogen voor de feiten, waarbij Alex allerlei verklaringen met tegenstrijdigheden heeft afgelegd. De andere hoofdpersoon Lotte worstelt met haar verleden, is niet stabiel en handelt in emotie, hetgeen niet past bij iemand die bij de politie werkt.

Hartenbreker bevat drie belangrijke thema’s. Het eerste thema betreft de problemen van de hedendaagse jeugd: hun drugs en drankgebruik en de interne machtsstructuren binnen een groep jongeren, die kunnen leiden tot onder meer pesten en misbruik. Het tweede thema is rechts-extremisme, vreemdelingenhaat en immigratieproblemen, dat door de auteur er met de haren bijgesleept is en niet goed past in het verhaal. Het derde thema betreft de problemen voor gezinnen met kinderen met ADHD.

Met Hartenbreker haalt Geir Tangen het niveau van zijn eerste boek Het meesterwerk. Met name de hoofdstukken over de belevenissen van de individuele feestgangers geeft dit tweede boek interessante invulling.

Reacties op: Goed vervolg op Het meesterwerk

73
Hartenbreker - Geir Tangen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker