Advertentie
    Onno van Rijen VIP Club

Jess(ica) Walker gaat aan de universiteit in Norwich studeren. Lorna Clay wordt haar supervisor bij haar project over Agatha Christie en haar boeken. Jess koos voor haar omdat Lorna bekend is door haar boek The Truants. Jess raakt bevriend met de aantrekkelijke Georgie, met de geologiestudent Nick en met Alec, een Zuid-Afrikaanse journalist.

De eerste helft van het boek verloopt bijzonder traag. De afkomst van Jess wordt uitvoerig uit de doeken gedaan en lang blijft onduidelijk welke kant het verhaal zal opgaan, afgezien van het gegeven dat Jess haar supervisor schijnt te verafgoden. Weinberg beschrijft treffend het moment dat Jess Lorna de eerste keer in levende lijve zag:

Lorna turned around. Having watched her in all those clips it was a bit like bumping into a movie star in real life, that strange clash between the new and the familiar.
I knew those eyes, set wide in a freckle-dusted face, and the pale range, wayward hair. In the flesh, though, she was taller than I had imagined, her strong features even bolder, so that the sum effect wobbled uncertainly between the strange and the beautiful before tipping resolutely into the latter.

Het verhaal bevat verwijzingen naar verschillende boeken van Agatha Christie, met hun mysteries en liefdesdriehoeken. Het is dan ook geen grote verrassing dat Jess uiteindelijk ook belandt in een liefdesdriehoek.
Lorna is het meest interessante personage, mede doordat er geruchten gaan over haar vertrek uit Cambridge enkele jaren eerder. Ze begeeft zich over de rand van hetgeen geoorloofd is tussen een docent en een student, waarbij de lezer zich soms afvraagt of dit nog wel geloofwaardig is. Jess is een sympathiek persoon, maar heeft haar tekortkomingen.

Na de trage eerste helft wordt het interessanter wanneer de vriendengroep uit elkaar dreigt te spatten. Jess wordt verliefd op Alec en kent een van zijn geheimen. In tegenstelling tot de boeken van Agatha Christie eindigt The Truants niet meet een duidelijke oplossing van het mysterie. De relatie met de titel, het boek dat Lorna schreef is zwak; heel diep wordt er niet ingegaan op dit boek.

Qua schrijfstijl verdient het boek vier sterren. De basis van het verhaal is goed bedacht, maar de uitwerking had veel beter gekund: twee sterren. Totaal: drie sterren

Reacties op: Liefde, verraad en leugens

3
The Truants - Kate Weinberg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker