Advertentie

Tijdens een reis naar Groenland raakt illustrator Daniel Frost zó geïnspireerd door de weidsheid van het Noorden dat hij er schilderijen over maakt. Bij thuiskomst zet hij zijn research voort met traditionele materialen en digitale technologie en hieruit is het prentenboek Een walvis zo groot ontstaan. Een boek met op elke bladzijde verstilling en vrieskou, maar met een warm verhaal over groot en klein, focus en onbevangenheid én een omvangrijk, goed hart.

Op de eerste bladzijde maak je kennis met de verteltraditie van de inheemse volkeren rond de Noordpool. De vader van Cuno en Aia vertelt regelmatig de mythe over een reusachtige walvis, die in de wateren rondom het huis zwemt. Broer en zus, die elke dag warm aangekleed de winterse wereld in het Noorden trotseren, hebben de walvis nog nooit gezien. Cuno is er echter op gebrand om dit mythische figuur te spotten en tuurt dagenlang over het wateroppervlak, totdat hij de 'stoute schoenen aantrekt' en zijn kajak pakt. Ongelukkig met het feit dat zus Aia zich verstopt heeft in de kajak, besluit Cuno zijn zoektocht toch voort te zetten met haar als compagnon. Langs geisers en in ijsgrotten varen de twee tot de zee ophoudt en ze aan land gaan. En dan stijgt er een zwaar geluid op uit de diepte en begint het ijs te trillen tot het 'KRAK' zegt! En verliest Cuno zijn zusje uit het oog. In dit bange moment blijkt er echter in de diepte van de koude zee een goed hart schuil te gaan.

Ongecompliceerde illustraties, eenvoudige teksten, wisselende perspectieven en en passant wordt het geheim van de ware grootte van een ijsberg op zee nog onthuld. Een heerlijk boek om voor te lezen aan peuters en kleuters bij het thema winter, als inleiding bij het thema natuurbehoud in de middenbouw en als voorbeeld bij het onderwerp mythologie in de bovenbouw.

Reacties op: Een goed hart, zo groot als een boot

1
Een walvis zo groot als… -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker