Intens verhaal dat gelezen moet worden
Dit boek grijpt je vast vanaf de eerste pagina en laat je niet meer los.
We volgen in het boek twee zussen. Het verhaal wisselt af tussen heden en verleden, waardoor je langzaam ontdekt hoe de jeugd de zussen Claire en Demi heeft gevormd. Hun gedeelde jeugd, getekend door geweld, wordt stukje bij beetje blootgelegd. Het verhaal laat zien hoe mentaal misbruik en fysiek geweld door een partner, familielid of geliefde generaties kunnen tekenen. Maar ook hoe mensen verschillend met trauma kunnen omgaan.
Hoewel het boek fictie is, schuurt het gevaarlijk dicht tegen de realiteit aan. Wat er gebeurt, gebeurt ook buiten de pagina’s van dit verhaal. Dat maakt het lezen intens en soms heftig, maar nooit sensatiegericht. Angelique Haak schrijft sterk, respectvol en met grote zorg voor het onderwerp.
Het boek schroomt niet om zware thema’s aan te snijden zoals huiselijk geweld en femicide. De cijfers die genoemd worden zijn geen verzinsels, maar realiteit. Juist door deze feiten in het verhaal te verweven, dwingt het boek je om stil te staan bij een probleem dat veel te vaak ongezien blijft. Dit vind ik indrukwekkend en noodzakelijk. Dit boek laat je niet alleen voelen, maar ook nadenken.
Voor mij is dit zonder twijfel één van mijn topreads van 2025. Zo krachtig, zo respectvol geschreven en vooral zo ontzettend belangrijk. Een boek dat gelezen móét worden.