Ingetogen roman

PagesOfAdri 17 december 2025

In "Expat in de provincie" volg je het verhaal van Matthijs Heerwaarden, die de Randstad achter zich laat in de hoop rust en herstel te vinden in de provincie. Het is een ingetogen zoektocht naar houvast, identiteit en een nieuw begin.

De roman bestaat uit vier delen. Vooral het laatste deel voelt sterker en meer samenhangend; hier vallen de puzzelstukjes op hun plek. Dit deel versterkt naar mijn mening echt de voorgaande delen en had zelfs van mij een groter deel van het boek mogen zijn. Ook omdat de fase waarin Matthijs zich dan bevindt, mij enorm interesseert. Stiekem wil ik ook wel weten hoe het hem vergaat in de weg naar herstel.

De schrijfstijl is over het algemeen toegankelijk en leest vlot, al wordt er af en toe taal gebruikt die niet tot mijn gebruikelijke vocabulaire behoort. Dit deed soms wat afbreuk aan mijn leeservaring.

Het kunst element in het verhaal is laagdrempelig beschreven, maar wist mij persoonlijk minder te boeien. Dat is uiteraard smaak en persoonlijke interesse. Wel heeft de schrijver mij er toe weten te zetten een aantal kunstwerken te Googlen en dat is toch wel een compliment waard!

Expat in de provincie is een ingetogen, psychologische roman over opnieuw beginnen, herstel en het zoeken naar houvast. Er zijn momenten van kwetsbaarheid in het boek. Echter blijft het boek over het geheel wat oppervlakkig, waardoor niet alle emoties volledig binnenkomen. Wel weet de schrijver desondanks een herkenbaar en menselijk verhaal neer te zetten.

Geschikt voor lezers die houden van rustige, psychologische romans zonder grote dramatiek

Meer recensies van PagesOfAdri