Advertentie

In een chique gedeelte van Dublin staat op een heuvel een riante villa met kamerhoge panoramaruiten en omgeven door hoge palmbomen. Het past beter in Los Angeles dan in Dublin. Het betreft de riante woning van Harry McNamara en zijn vrouw Julie. McNamara is CEO en later Bestuursvoorzitter van de door hem groot gemaakte investeringsbank HM Capital. Harry McNamara, door justitie aanvankelijk verdacht van fraude en financiële manipulaties, werd tot verbijstering van de gedupeerden, wegens gebrek aan bewijs door het hoogste rechtscollege vrijgesproken.

Wanneer de rust lijkt teruggekeerd, nemen Harry en Julie het ervan. Als zij samen naar een serie op de t.v. kijken, stormt een onbekende man, gewapend met een golfclub, de kamer binnen. Onmiddellijk vragen Harry en Julie zich af hoe de man binnen kon komen. Maar tijd om daar lang over na te denken hebben zij niet. De man zwaait met de club in de richting van Harry zijn hoofd, dat direct wordt geraakt. Krakend geluid van brekend bot is het gevolg. Stoïcijns kijkt Julie toe en steekt geen hand uit om haar man te helpen. Terwijl Harry zwaar gewond op de grond ligt, ziet de onbekende man kans om de woning te verlaten. Julie realiseert zich dat het om een afrekening gaat, maar de details daarvan ontgaan haar op dat moment.

Brigadier Alice Moody, rechercheur bij de politie in Dublin, bevindt zich in het politiebureau als zij gewaarschuwd wordt dat een bebloede man zich in het bureau bevindt. De man geeft op te zijn Johannes Paulus Carney. Maar J.P. genoemd te worden. J.P. vertelt dat hij iemand heeft doodgeslagen. Hij ontkent te weten wie hij heeft geslagen. Als gauw blijkt dat hij degene is die McNamara half dood in zijn woning heeft achtergelaten.
Alice bijt zich vast in het onderzoek. Tijdens de verhoren blijft J.P. volhouden dat hij zich niet bewust is wat er is gebeurd. Alice gelooft daar niets van. J.P. zou volgens onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en ontoerekeningsvatbaar zijn geweest.

Harry McNamara was zeer vermogend en liet dat weten ook. Zo speelde geld geen rol tijdens zijn huwelijk met Alice. Alles werd daarvoor uit de kast getrokken en trouwden zij in het kasteel van het mondaine Mont Saint-Michel te Frankrijk. Verblind van liefde kon het geluk van Alice niet op. Maar op enig moment kwamen er toch rimpels in het huwelijk van Alice en Harry. Alice was er achter gekomen dat Harry het niet zo nauw nam met de huwelijkse trouw. Ook een keer gedroeg Harry zich schaamteloos tijdens een diner waarbij Alice ook aanwezig was. Alice zag dat Harry zich naar de vrouw links van hem bewoog en dat hij zijn hand zo ver langs haar dijbeen omhoog liet glijden dat hij haar gynaecoloog zou kunnen zijn. Aan Harry vroeg Alice onder andere: ”Hoeveel centimeter ontsluiting zou ze hebben?” De toon was gezet.

IK BEKEN, geschreven door JO SPAIN, steekt buitengewoon in elkaar. Het betreft een briljant geschreven thriller. In afzonderlijke hoofdstukken worden de bevindingen van de hoofdpersonages weergegeven. Ontroerend is te lezen hoe J.P. opgegroeide, hoe hij zijn stinkende best deed om iets van het leven te maken en wat hem uiteindelijk ertoe heeft gedreven om de hersens van McNamara in te slaan.


Reacties op: Al is de leugen nog zo snel de ...........

53
Ik beken - Jo Spain
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker