Advertentie

Het is 1659, als in Engeland na de burgeroorlog koning Karel 1 wordt onthoofd en Engeland daarna wordt geregeerd door de puriteinse Oliver Cromwell. Omdat in het puritanisme de persoonlijke relatie met God en Christus centraal staat, is daarmee de wreedheid waarmee Oliver Cromwel regeerde overigens niet te rijmen.

John Costin is behalve ketellapper tevens prediker. Hij is een begenadigd spreker en voelt zich door God geroepen om het evangelie te verkondigen. Triest is het dat zijn vrouw Mary Costin, kort na de bevalling van haar zoontje Thomas, komt te overlijden. Maar behalve de pas geboren Thomas heeft John nog vier kinderen, waarvan er een blind is. Vanwege het ontbreken van moedermelk, lijkt het erop dat Thomas spoedig ook zal overlijden. Maar dan zwaait de deur van de woonkamer open en stormt Elizabeth Whitbread naar binnen. Zij wijst de aanwezigen erop dat er spoedig een min (voedster) gevonden moet worden om het leven van Thomas te redden. In de krochten van Bedford vindt Elizabeth een vrouw die onlangs bevallen is en daardoor over voldoende moedermelk beschikt. Het is Lucy Clarke en zij is bereid om Thomas te voeden. Maar Lucy is een slonzige, armoedige vrouw, die eerste instantie niet wordt geaccepteerd. Maar Elizabeth zet door, met als gevolg dat de baby wordt gered. Elizabeth, zelf dochter van een bakker en in alle opzichten een devote, puriteinse jonge vrouw, werpt zich op om het huishouden van John Costin te verzorgen. Dat gaat goed tot dat zij door een “heer” van stand wordt bedreigd. Die heer betreft William Foster. Foster is van adel en behoort tot de royalisten en is tegenstander van het puritanisme. Het is Foster er alles aan gelegen om prediker John Costin dwars te zitten. Onder bedreiging probeert Foster haar er toe te leiden informatie over John aan hem te overhandigen. Maar behalve informatie poogt Foster ook de eer van Elizabeth aan te randen.

Hoewel er van verliefdheid tussen John en Elizabeth geen sprake is, ontstaat er toch sprake van enige genegenheid. Maar Elizabeth kan niet met John trouwen. Zij heeft immers haar toekomst beloofd aan een andere man, Samuel Muddle, die zijn studie als kuiper onlangs heeft afgerond.

Als John het rouwproces verwerkt lijkt te hebben, denkt hij aan een nieuw huwelijk. Hij neemt contact op met een lid van de gemeente, oudste Harrington. Met Harrington sluit John een overeenkomst dat hij zijn dochter Lizzie Harrington zal huwen. Het gevolg daarvan is dat Elizabeth als huishoudster in het gezin van John het veld moet ruimen. Dat de kinderen van John het daarmee niet eens zijn zal duidelijk zijn. Zij zijn immers aan Elizabeth gehecht. Soms noemen de kinderen haar zelfs mama.

William Foster kan het dreigen niet laten. Het blijft niet bij dreigen. Hij dringt in het huis van John binnen, waarin Elisabeth zich met de kinderen van John bevinden. William pakt een bezem en steekt die in het vuur van de haard aan. Dan sluit hij de deur van het huis en steekt hij het rieten dak met de brandende bezem aan. Met veel inspanning ziet Elizabeth kans om de kinderen uit het huis te laten ontsnappen. Zelf zit zij echter in de val.

Dan gaat er een andere politieke wind waaien. Dat doet het puritanisme op zijn grondvesten schudden. Zo ook het leven van Elisabeth en John.

DE PREDIKERSBRUID is door JODY HEDLUND, geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van een van de grootste geloofshelden uit de geschiedenis, John Bunyan, schrijver van de klassieker “De christenreis naar de eeuwigheid”. Hoewel De Predikersbruid in Nederland in 2011 is uitgegeven, is het nog steeds de moeite van het lezen waard. Een mooie roman, dat gebaseerd is op historische informatie.


Reacties op: Roman met een historisch tintje.

10
Predikersbruid - Jody Hedlund
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker