Advertentie

Draken komen al eeuwenlang in verhalen en mythen voor. Vaak bevatten deze verhalen een boodschap of werden ze verteld met fantasiewezens om voor die tijd iets onbegrijpelijks te verklaren.
Het verhaal ‘De dag waarop de draak verdween’ is gebaseerd op een Zen-verhaal en in de Zen-leer is het antoniem liefde en haat onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dan bestaat er ook een feestdag in China, ‘Het feest van de Blauwe Draak’. Een Chinese draak heeft andere kenmerken dan een Westerse. Hoe en wat verwerk je in een prentenboek voor kinderen? Of voor iedereen?

De naam Annemarie van Haeringen op een omslag wekt verwachtingen. Een zeer groot oeuvre, mooi inspirerend werk vol gevoel. Het volgen van een denk- en werkproces is zeer aan te bevelen, m.n. als er een tentoonstelling is ingericht. In het toenmalige Museum voor Communicatie waren ooit de vele technieken, werkwijzen en originele illustraties te bewonderen van het met de 3e Gouden Penseel bekroonde ‘Beer is op Vlinder’. Het maakt een prentenboek extra bijzonder.

De dag waarop de draak verdween heeft een andere bijzondere aanpak. De illustraties zijn volledig met een blauwe BIC-pen getekend. Geheel tegen de algemene opvatting in dat je niet met een pen tekent, behalve tijdens het bekende ‘er zijn zoveel wachtenden voor u’. Het resultaat van deze hulpvaardige, vrolijke draak is zondermeer bewonderingswaardig. Eén keer uitschieten, weg prent.

Meneer Lóng, de hoofdpersoon uit dit verhaal, werd geboren in het jaar van de draak. Hij groeide op en alle spullen rondom hem hadden de vorm van een draak. Zelfs later ook zijn huis. Hij leerde, vertelde en droomde erover, deelde drakensnoep uit, alles in het teken van dit wezen, want hij was ervan overtuigd dat de draak geluk zou brengen. Totdat een overvliegende draak zich welkom voelde om bij deze vriend onverwacht op bezoek te gaan. De één schrikt nog meer dan de ander, zo lijkt het. Of was dit écht wat meneer Lóng dacht?

Een boek dat geen kinderachtig verhaal heeft, maar een verhaal met een filosofische vraag. In de Westerse wereld zal de vraag rijzen, ben je niet geobsedeerd als je leeft zoals meneer Lóng? Verlies je de werkelijkheid niet uit het oog of vereenzelvig je je niet te veel? Moeten dromen dromen blijven, spat de zeepbel niet uit elkaar als iets echt gebeurt? Een mooie boodschap kan juist zijn: laten we de fantasie koesteren en soms met een beetje geluk een droom waarheid laten worden. Een omslag met groene fluorescerende letters. Eén blauwe kleur zorgt voor sfeer en herkenbare figuren. Een bijzonder knap, doordacht en mooi vormgegeven prentenboek voor vele leeftijden waarin de oplettende kijker veel eerder de draak tegenkomt in de unieke penillustraties.

Reacties op: groot worden en leven in fantasievolle balpen is uniek

6
De dag waarop de draak verdween - Annemarie van Haeringen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,99
E-book prijsvergelijker