Advertentie

Stel je voor dat je een hele grote mooie tuin hebt boordevol waterlelies, blauwe regen, pioenrozen, bamboeplanten, treurwilgen, tulpen en andere prachtige bloemen. En niet te vergeten bruggetjes om over de mooie tuin en vijver uit te kijken. Een tuin om in weg te dromen, na te denken of rond te lopen. Zo’n tuin had de impressionist Claude Monet.

Wie een keer het Franse dorp Giverney nabij Parijs heeft bezocht, is hoogst waarschijnlijk in ‘De tuinen van Monet’ geweest. Bij het doorbladeren van dit mooie boek beleef je nogmaals de daar opgedane zintuiglijke ervaringen in geur, licht, kleur en geluid. De prachtige platen ademen de sfeer van deze tuinen die door Kaatje Vermeire treffend zijn neergezet.

We maken kennis met een jonge Monet die van de ene steen op de andere stapt en vertelt dat hij de kleuren bijna kan ruiken en later schilder wil worden. De illustratie voelt dromerig aan en past bij het toekomstbeeld van deze schilder. Het boek sleept je aan de hand van Monets werken mee zijn leven in. Op de academie, het verlies van zijn geliefde vrouw Camille, het huis, het gezin met nu Alice en het afnemen van zijn gezichtsvermogen waardoor hij minder goed kan schilderen. Aan het eind huilt Monet zelfs blauw en geel, hij verliest letterlijk zijn kleuren.

De tuin met ook het kleurige huis en het lichte atelier van Monet komen tot leven in dit boek dat deel uitmaakt van een serie kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold en het Kunstmuseum in Den Haag. De illustraties zijn een ware kleurenexplosie met veel diepte waardoor deze tot een hoogtepunt worden getild. Iedere keer wanneer je het boek openslaat zullen andere details en kleurstellingen opvallen. Precies zoals in de tuin zelf.

De manier waarop Kaatje Vermeire de tuin heeft neergezet, is geweldig. De gebruikte kleuren zijn werkelijk de kleuren van de tuin. Door de verschillende gebruikte technieken wordt extra diepte gecreëerd. De tuin komt daardoor tot leven en zo wordt de pracht van de Wisteria sinensis, de schoonheid van de Nymphéas en de gekozen in- en uitheemse soorten bomen ervaren.

De tekst bij de platen geeft niet alle informatie die voor de jonge lezer gewenst is om die te kunnen begrijpen. Enige informatieve uitleg achterin het boek was wenselijk geweest. Bijv. een overzicht van zijn levensloop, wie is Marguerite, waar op het water schilderde Monet, het begrip impressionisme, een plattegrond van de tuin of een topografisch kaartje.

Wie met eigen ogen werken wil zien, heeft de mogelijkheid tot begin februari 2020 de tentoonstelling ‘Monet - tuinen van verbeelding’ te bezoeken in het Kunstmuseum in Den Haag.
Voor de liefhebber is het een aanrader om met dit boek in het voorjaar, wanneer de tulpen voor het huis met de felgroene luiken en ook bijna de waterlelies bloeien, de tuin in Giverny te bezoeken. En dan zie je ook vanaf de Japanse Brug de weerspiegeling van de Blauwe Regen of de beroemde schildersboot die je ‘In de tuin van Monet’ tegenkomt.

Dit geslaagde kunstboek is een pracht-impressie van een werkelijkheid, een boek om vaak open te slaan, inspiratie op te doen en vooral om te genieten van werk van een schilder die zelfs tijdens zijn leven al geliefd was.

Reacties op: Kleurenexplosie in geslaagd kunstprentenboek

4
In de tuin van Monet - Kaatje Vermeire
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker