Advertentie

Dit prentenboek met vrolijke, lieve voorkant is leuk en bijzonder. Dit boek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de auteur en basisschoolleerlingen uit bovenbouwgroepen. De inhoud bevat niet alleen een themaverhaal, maar is ook informatief.

Na een korte kennismaking met andere dieren in het bos zien we een groot mierennest. Familie Mier loopt druk heen en weer om gangen te graven en om eten het huis in te slepen. Iedereen is druk en altijd bezig. Behalve ééntje, de koning. Hij voelt zich overbodig en gaat weg. De andere bosdieren kijken hem medelijdend na. Zou hij gemist worden?

In het mierennest werkt iedereen intussen gewoon door, totdat blijkt dat er geen miereneitjes meer verschijnen. De ene na de andere mier raakt in paniek, totdat koningin Mier begrijpt waarom alles in de soep loopt: haar man is weg!
Het vervolg laat zich raden: de mieren gaan massaal op zoek naar hun koning, wordt gevonden en er wordt naar zijn verhaal geluisterd. De rust keert weer. Iedereen hoort erbij!

De illustraties zijn sfeervol, kleurrijk en vol detail, waardoor ook een jonger kind dit boek vaak zal doorbladeren. De leuke, grappige illustraties kunnen ook zonder de tekst een verhaal vertellen. Of er kan een nieuw verhaal bedacht worden bij de dieren die de emoties goed verbeelden.

Het boek bevat o.a. de thema’s: erbij horen, elkaar waarderen en samenwerken. Daarnaast is dit boek door de originele benadering echt leuk om te gebruiken bij thema’s bos, insecten en familie. De informatieve kant van het verhaal laat zien hoe de rolverdeling is binnen een mierenfamilie, hoe ze werken en wat ze eten.

Voor wie meer wil weten over het ontstaan van dit bijzondere boek van deze kriebelende kruipertjes, doet er goed aan om te googlen op ‘Straf! School met lef’ en dan ontdek je de link met mieren en gangenstelsels.
Een geslaagd prentenboek voor veel leeftijden waarin oog voor elkaar hebben belangrijk is. Het is net de maatschappij!

Reacties op: De maatschappij in een mierennest

3
Koning Mier - Bart Demyttenaere
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,95
E-book prijsvergelijker