Advertentie

Het museum Naturalis is vernieuwd en daar hoort een boek bij! Jan Paul Schutten en Wendy Panders nemen de nieuwsgierige lezer in ‘Van T.rex tot tandjesgras’ mee door de uitgebreide collectie en de wereld van onderzoekers.

Verrassend is de aanpak van Schutten: de inventaris van Naturalis wordt niet per afdeling besproken, maar het boek is opgebouwd als een wetenschappelijk onderzoek. Met elk onderzoeksstadium worden andere schatten uit de museuminventaris besproken met bijbehorende wereld- en biologiegeschiedenis. De bijzondere Tyrannosaurus rex die Trix genoemd wordt, vormt een rode draad door het hele boek. Een voorbeeld: in het hoofdstuk “Vragen stellen” gaat het over de soorten organismes op de aarde. Na het stellen van vragen gaat een onderzoeker speuren en verzamelen (fossielen), dan komt het onderzoeken, het puzzelen (de botten van de T.rex) en het vooruitkijken naar de toekomst.

Via uitvouwbare! pagina’s krijg je een inkijkje in de Naturalis-schatkamertoren met 42 miljoen objecten. Wendy Panders maakt op een knappe bijna eenvoudige manier inzichtelijk wat er allemaal te vinden is. De Darwinvinken bijvoorbeeld, deze zijn een van de belangrijkste schatten en vormden de basis voor de ideeën van bioloog Charles Darwin over diersoorten en het leven op aarde.

Naast het besproken dieren- en plantenrijk, is dit een boek voor en óver mensen die alles willen weten. Jan Paul Schutten heeft na titels zoals “Het mysterie van niks” en “Binnenstebinnen” wederom een boek over de hele wereld geschreven.
Er komen veel leuke en ingewikkelde feitjes voorbij, maar Schutten en Panders vinden passende manieren om biologische onderwerpen uit te leggen, bijvoorbeeld bij de uitleg over een huidwond, communicatie tussen planten, DNA en evolutie. Wist je dat eiwitten een soort machientjes in je lichaam zijn? In 1 seconde lopen biljoenen motortjes met pootjes heen en weer naar je cellen.

Een prettig lettertype, fijne schrijfstijl, stevig papiersoort en goede balans tussen illustraties en tekst zorgen voor veel lees- en kijkplezier. Laat je verwonderen door de natuur met de schatten van Naturalis en wie weet, word je later ook onderzoeker!

Wist je dat:
- de aarde als lasagne is met in elke laag fossielen?
- een herbarium een tuin in je boekenkast is?
- je kunt puzzelen met de botten van Trix?
- de Pakicetiden op het land leefden en een tussenvorm zijn van reptiel en zoogdier? Zij zijn nauwer verwant aan koeien dan aan paarden.
- Het proces van bacterie naar blauwe vinvis via vele tussenstappen gaat? Bijv. een slijmprik, kikker en een dino?
- ‘wat is een wereld zonder insecten’ een toekomstvraag is?

Reacties op: Speuren, verzamelen, onderzoeken en vooruitkijken, alles in één geweldig boek!

1
Van T. rex tot tandjesgras - Jan Paul Schutten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker