Advertentie

Motief X is het vierde boek van de hand van Stephan Ahnhem. Reeds gedurende vele jaren schrijft hij scenario’s voor films en tv series waarvan de politieserie Wallander één van de bekendste is. In 2014 bracht hij zijn eerste roman en tevens bestseller “Zonder gezicht” uit.

Stephan Ahnhem heeft veel aandacht voor de privé levens van zijn personages. Zo volgen we in Motief X de hoofdpersonages Fabian Risk en Liljan. Risk die ten koste van alles probeert zijn gezin bij elkaar te houden en Liljan die haar eigen overtuigingen heeft en wordt geconfronteerd met de rechtse politieke partij Sverigedemokraterna. Zij is, buiten de moordenaar, het meest gewelddadige personage in dit verhaal.
Wat de personages aantrekkelijk maakt is dat Stephan Ahnhem ze menselijk neerzet, ze hebben allemaal hun eigen scherpe kantjes.

Het boek bestaat uit hele korte hoofdstukken. Mede door het eenvoudige en beeldende taalgebruik is het boek vlot leesbaar. Al moet gezegd worden dat sommige scènes onnodig gewelddadig beschreven worden.

Het verhaal speelt zich vooral af in Zweden met een klein uitstapje naar Denemarken. Het laat echter vooral de donkere kant van Zweden zien.

Het boek volgt de klassieke opbouw bestaande uit verschillende verhaallijnen, perspectieven en locaties. Het perspectief van de moordenaar zorgt voor de nodige spanning. Het gebruik van verschillende plots laat de lezer soms wel op zijn honger zitten aangezien niet alle plots opgelost worden. Het verhaal begint in het midden dus is het raadzaam, niet noodzakelijk, om de eerdere delen van de serie te lezen.

Waar het eerste deel nogal langdradig is en beknopter kon geschreven worden maakt het tweede deel van dit boek het qua spanning ruimschoots goed. Het boek eindigt met een sublieme cliffhanger waardoor de lezer aangezet wordt om het volgende boek aan te schaffen wil hij het einde van het verhaal kennen.

Reacties op: Vierde thriller met Fabian Risk in de hoofdrol

27
Motief X - Stefan Ahnhem
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners