Advertentie
    Selene VIP Club

Ursulette, de dochter van koning Arthur, wordt verborgen gehouden zodat mensen niet via haar op de troon kunnen komen. Als haar schuilplaats, een klooster, echter wordt aangevallen, verliest men Ursulette uit het oog.

Ook al is dit het derde deel van de trilogie ("De drie jonkvrouwen"-trilogie van Vera Chapman), het is prima als losstaand verhaal te lezen. Met Ursulette maak je namelijk pas in dit boek kennis en de hoofdpersonages uit het vorige boek hebben hier alleen een bijrol.

Voorin het boek staat, net als in het vorige deel, een stamboom van de personages. De schuingedrukte namen in de stamboom zijn personages die ze zelf heeft verzonnen, de rest van de namen zijn bekend uit de Arthurverhalen van Sir Thomas Malory, maar het valt in het verhaal niet op wie de "nieuwe" personages zijn.
Ursulette komt niet echt over als iemand met een sterke persoonlijkheid, maar toch komt ze alle moeilijke omstandigheden waar ze in terechtkomt wel door. Ze wacht echter vaak heel lang, waardoor ze er soms jaren over doet om verder te komen.
Ambris, het nieuwe personage dat in dit boek (naast Ursulette) de meeste aandacht krijgt, komt over als een heel aardige jongeman, omdat hij eigenlijk iedereen die hij tegenkomt wil helpen. Ook overkomt hem best wel wat ongeluk, waardoor je als lezer eigenlijk bijna meer medelijden met hem krijgt dan met Ursulette, terwijl haar leven ook niet gemakkelijk is. Het is meer omdat Ambris wel actief mensen probeert te helpen en Ursulette heel afwachtend is en bijna altijd door andere mensen wordt geholpen.

Doordat zowel Ursulette als Ambris in moeilijkheden terechtkomen waarvan het niet gemakkelijk te zien is hoe ze daar nu weer uit zullen komen, blijft het verhaal spannend. Net als in deel twee is ook hier de oude magie aanwezig, maar vooral in de slechte vorm van Morgana Le Fay.

De schrijfstijl van dit boek voelt minder aan als de vertelling van een legende dan deel twee, maar meer als een gewoon verhaal met dialogen en beschrijvingen. Wel is de redactie van dit boek, in ieder geval van de eerste editie, niet erg secuur gedaan, gezien de grote hoeveelheid typefouten (voornamelijk interpunctiefouten).

Het boek sluit goed af. Het is een mooi einde voor het laten voortleven van koning Arthur, maar vooral mooi voor de moderne lezer. Het geeft namelijk meteen een verklaring voor alle verschillende Arthurverhalen die worden geschreven en verteld.

Reacties op: Deel drie van een trilogie, maar wel los te lezen.

2
De dochter van koning Arthur - Vera Chapman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker