Advertentie
    Selene VIP Club

Lynette, een jonkvrouwe in de tijd van koning Arthur, trouwt met Gaheris. Dit huwelijk is echter niet waar Lynette op had gehoopt en al snel besluit koning Arthur dat zij voor hem naar kastelen in de buurt kan gaan rijden om boodschappen van hem over te brengen.

Dit is deel twee van Vera Chapmans Arthuriaanse trilogie, in het Engels "The Three Damosels" en in het Duits "Die drei Demoiselles" geheten. De belangrijkste dingen uit het eerste deel die met Lynette te maken hebben, worden herhaald, zodat je deel 1 niet persé gelezen hoeft te hebben.
Het verhaal begint met de dubbele bruiloft tussen Leonie en Gareth, en Lynette en Gaheris, maar daarna neemt het verhaal een hele andere wending.
Nadat Lynette is verkracht (in een terugblik), loopt ze tegen meerdere problemen aan: maagdelijkheid was heel belangrijk aangezien ze nog niet was getrouwd, die man leeft nog en ze haat hem heel erg.
Al deze dingen worden opgelost in dit verhaal en tijdens het lezen klinkt het ook alsof alles zo moest gebeuren, maar in de realiteit zal het zo waarschijnlijk toch niet gaan.
Als Arthuriaanse legende is het echter een prima verhaal: bijna alle elementen die je zou verwachten zitten hierin, zelfs de Heilige Graal. Alleen Excalibur niet, maar die zit wel in de (qua verhaal heel andere!) tekenfilm "Quest for Calibur" waar dit boek als inspiratie voor heeft gediend.

Er zitten bekende personages uit de Arthur-verhalen in dit boek, omdat Lynette in dezelfde tijd en wereld leeft als zij. Ze wordt de boodschapster van koning Arthur en daardoor ontmoet ze bijvoorbeeld ook een aantal van zijn ridders. Ze ontmoet ook andere mensen die oorspronkelijk niet voorkomen in de Arthur-verhalen, maar die passen goed in de wereld erbij. De bekende Arthur-personages zijn er bijna meer als achtergrond dan dat ze een heel actieve rol spelen.
Het is niet direct een verhaal over koning Arthur en zijn ridders, al spelen ze natuurlijk wel een rol. Het is vooral een verhaal over iemand, toevallig een jonkvrouwe die ook goed voor zichzelf kan zorgen en die ook allerlei "mannelijke" dingen heeft geleerd zoals paardrijden op een normaal (niet-dames-)zadel, die in dezelfde wereld als koning Arthur leeft.
Zoals past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is bijna iedereen christelijk, maar ook is er nog oude magie. Of sommige wonderen door die magie of door de christelijke God worden veroorzaakt, wordt niet altijd duidelijk - het loopt nog in elkaar over.

De sfeer en schrijfstijl zijn alsof iemand het verhaal uit zijn hoofd vertelt, alleen de belangrijke dingen, zonder veel details, maar wel met gevoel. Wel wordt er gewoon gebruik gemaakt van dialogen en beschrijvingen van zowel de omgeving als de gedachten en gevoelens van Lynette. Voor verschrikkelijke dingen zoals verkrachting en marteling wordt wel de aanloop ernaartoe verteld, maar niet de gebeurtenis zelf (zeker niet in detail).

Het verhaal in dit boek is wel redelijk afgesloten, maar Lynettes leven gaat verder en daarvoor wil je wel deel 3 lezen! Gaheris verdwijnt op een gegeven moment wel uit beeld en er wordt verder niet meer over hem gesproken... Lynette is natuurlijk met andere dingen bezig, dus heel vreemd is het niet, maar hopelijk bevat boek 3 wel meer informatie over wat hij is gaan doen.

Het is niet het meest realistische verhaal, maar het zet je wel aan het denken over hoe het zou zijn geweest om in de tijd van koning Arthur te leven.

Reacties op: Past prima in het rijtje Arthuriaanse legendes

2
De dolende jonkvrouw - Vera Chapman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker