Advertentie
    Selene VIP Club

De brug naar Breukelen wordt druk gebruikt, door auto's, mensen en dieren. Dat gaat allemaal prima, totdat er een mug op de brug landt...

De brug bij Breukelen is kapot.
Hij brak ineens in tweeën
en niemand weet hoe 't verder mot.
't Is net een week gelejen.


Het versje in "De mug op de brug" is oorspronkelijk in 1959 verschenen als "De brug bij Breukelen". De inhoud van het versje is wel een beetje onwaarschijnlijk (zo'n ijzeren brug kan echt wel wat meer hebben), maar dat maakt het niet minder leuk om te lezen.
De tekening op de voorkant verraadt al wat er gebeurt als de mug op de brug landt... Op de achterkaft vliegt de eenzame mug.

De illustraties van Noëlle Smit doen qua stijl wel een beetje denken aan die van Fiep Westendorp: vrolijke kleuren, geen zwarte randen, niet echt verschil tussen licht en schaduw in de gekleurde vlakken en versimpelde vormen. Toch zijn ze ook anders. Noëlle Smit gebruikt meer ronde vormen, vooral bij de mensen. Hun gezichten en lichamen zijn veel ronder dan in de tekeningen van Fiep Westendorp, die juist meer rechte lijnen gebruikt.

Op elke tekening is heel veel te zien. Er staan maar een paar regels tekst op elke pagina, maar door de volle tekeningen blijf je wel langer naar elke bladzijde kijken. Een aantal personen zie je ook terug op meerdere tekeningen. Ook zijn het echt mensen van nu, die met smartphones bellen (zelfs achter het stuur).

Dit versje is voor het eerst gepubliceerd in 1959 en sommige woorden komen dan ook wat ouderwets over. Je kan ze echter niet zo makkelijk "moderniseren", omdat ze heel goed in het rijm passen. Ook maakt het gebruik van deze woorden het versje natuurlijk herkenbaar als de stijl van Annie M.G. Schmidt, dus ook in dat opzicht zou het zonde zijn om ze te vervangen.

Omdat dit boek maar één versje bevat en dit over meerdere pagina's verspreid staat, nemen de tekeningen een belangrijke plaats in. Door de grote letters is het boek zowel geschikt om voor te lezen als om zelf te lezen.

Reacties op: Nieuwe uitgave van "De brug bij Breukelen"

3
De mug op de brug - Annie M.G. Schmidt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,50
E-book prijsvergelijker