Advertentie
    Selene VIP Club

Alison, een meisje van 12 uit Chicago, gaat de hele zomer logeren bij haar blinde nicht Kelly, die op een paardenranch in Wyoming woont. Alison heeft hoogtevrees en heeft nog nooit op een paard gereden. Ook twijfelt ze of ze wel haar hele zomer met haar blinde nichtje kan doorbrengen.

Uit de titel en de achterkanttekst doet niets je vermoeden dat Kelly, één van de hoofdpersonages, blind is. Het is wel belangrijk, maar Kelly is niets anders gewend, dus ze laat goed zien dat je ook vanalles kan als je blind bent. Zelfs paardrijden!
Door Kelly's zelfvertrouwen groeit ook dat van Alison beetje bij beetje, omdat ze op de ranch dingen moet doen waar ze in de stad de kans niet eens voor krijgt. Het verhaal speelt zich wel helemaal af op de ranch in Wyoming en de omgeving van de ranch, maar Alison vergelijkt het leven daar wel met het leven in de stad.

Naast Alison en Kelly spelen de paarden natuurlijk een grote rol, zowel de paarden van de ranch als de wilde paarden in de omgeving. De paarden hebben duidelijk hun eigen karakter, maar omdat Alison vanalles leert over paarden, krijg je als lezer ook informatie over bijvoorbeeld paardrijden en de geschiedenis van de wilde paarden in Amerika. De informatie komt echter alleen langs als het relevant is voor het verhaal, dus het is zeker geen informatief boek.
Het is heel leuk om te lezen hoe Alison verandert door de omgeving waarin ze zich bevindt en het vertrouwen dat de andere mensen in haar stellen. Ze geniet duidelijk van haar vakantie op de ranch, ook al zijn er zeker spannende momenten. Haar angsten zitten haar namelijk soms flink in de weg, maar aan het eind van het boek merk je duidelijk dat ze onderweg is om er mee om te leren gaan.

Het boek is geschreven in 1997, maar zou zich net zo goed nu af kunnen spelen. Alison en Kelly schreven brieven naar elkaar voordat Alison deze zomervakantie kwam logeren, maar dat kan nu ook nog (of het zouden emails zijn). Alison en Kelly hebben geen mobiele telefoon en gebruiken de vaste telefoon, maar haar tante (Kelly's moeder) heeft wel een mobiel. Daar kun je natuurlijk verschillende redenen voor aanvoeren, maar het feit dat de nichtjes geen mobiele telefoon hebben, zorgt wel voor een spannende situatie op het moment dat ze samen een rit gaan maken.

Het verhaal wordt verteld door Alison, die het ook echt verteld nadat ze het allemaal heeft meegemaakt. Soms hoort ze namelijk informatie van iemand, wat ze later heeft gecontroleerd aan de hand van een boek, en dan vertelt ze de lezer wel de correcte informatie.
Aan de andere kant staat het verhaal vol met gewone dialogen, dus het leest alsof je er zelf bij bent en iedereen hoort praten.

Er staan een aantal zwart-wit-tekeningen in het boek, die eruit zien alsof ze met grijs potlood zijn getekend en ingekleurd. De tekeningen zijn heel gedetailleerd en realistisch, bijna alsof het foto's zijn. Zowel de mensen als de paarden zien er heel realistisch uit, al lijkt Alison wel een klein beetje ouder dan twaalf op tekeningen (voornamelijk omdat ze redelijk groot is t.o.v. de paarden).
Op de kaft staat een tekening die ook binnenin staat. Binnenin is het een echte potloodtekening, maar op de kaft is het juist een heel mooi ingekleurde tekening - het lijkt op verf.

Zeker aan te raden voor paardenfans of als je gewoon van dierenverhalen houdt!

Reacties op: Heerlijk verhaal over een zomervakantie op een ranch met wilde paarden in de omgeving, inclusief mooie illustraties

1
De zomer van de wilde paarden - Hope Ryden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker