Advertentie
    Selene VIP Club

Op een dag komt de Groene Ridder het kasteel van Koning Arthur binnenlopen en daagt de dapperste ridder uit om zijn hoofd af te hakken. Per ongeluk wordt Gawein degene die dat moet doen.
Het overgrote deel van het verhaal is hetzelfde als het bekende verhaal van Gawein en de Groene Ridder, al zijn een aantal aspecten natuurlijk wel wat aangepast aan de jongere doelgroep van dit boek. Wel begint het verhaal met de bekende scène waarin Gawein het hoofd van de Groene Ridder moet afhakken.

De auteur vertelt het verhaal van Gawein en de Groene Ridder op de manier waarop haar vader het vroeger ook vertelde. Ze begint en eindigt dus ook met de setting waarin haar vader haar vaak verhalen vertelde. De kleine grapjes komen uit de manier waarop de personages dingen zeggen of de kleine dingen die niet in de riddertijd passen, maar juist in onze moderne tijd. De auteur heeft het verhaal namelijk in een soort modern fantasieverleden geplaatst, omdat er wel ridders in kastelen wonen, maar ze toch bijvoorbeeld dagcrème, een fitnessruimte en een bubbelbad hebben. Ook is er iemand vegetarisch en maakt iemand zich zorgen over het bouwen van kastelen in natuurgebieden...
Het verhaal zelf is best serieus en de oorspronkelijke thema's van vriendschap en vertrouwen, en vooral eerlijkheid, blijven ook in deze hertelling een belangrijke rol spelen.

Lies van Gasse heeft het verhaal van de Groene Ridder zowel herteld als hertekend. Op elke pagina staat een tekening, soms een tekening van een halve bladzijde naast de tekst, soms een hele pagina en soms een tekening verspreid over twee pagina's. De tekeningen zijn overwegend gemaakt met inkt, in een losse stijl die bijna aan Chinees penseelschilderen doet denken, maar toch totaal niet Chinees is. Sommige delen van tekeningen lijken wel gewone potloodlijnen, getekend met zwart of gekleurd potlood. De tekeningen zijn vol en er is veel op te zien. Doordat er halfdoorzichtige inkt gebruikt is, kan de tekenares ook verschillende scènes door elkaar heen tekenen, waar ze goed gebruik van maakt op de illustraties waarop Gawein bijvoorbeeld rondrijdt op zijn paard als hij eropuit trekt richting de Groene Ridder. En zoals de titel al doet vermoeden, wordt de kleur groen heel veel gebruikt - af en toe worden ook andere kleuren gebruikt, zoals rood en blauw, maar de meeste tekeningen bevatten alleen groen en zwart.
De kaft wordt gevuld met een grote inkttekening in zwart en groen, in dezelfde losse stijl als de illustraties in het boek.

De personages lijken in eerste instantie op echte heldhaftige ridders, maar naarmate je ze beter leert kennen, komen ze toch steeds minder over als de standaard ridder en meer als mannen die toevallig ridder zijn geworden. Dit komt vooral doordat de auteur ze wat karaktereigenschappen en hobbies heeft gegeven die meer in de moderne tijd passen.
Eigenlijk zijn Gawein en Heer Bertilak de enige personages die je echt leert kennen. Vrouwe Aga doet wel een paar belangrijke dingen, maar dat is eigenlijk het enige. Koning Arthur en de andere ridders blijven heel erg op de achtergrond.

Sommige pagina's staan vol tekst, op andere pagina's staan maar vier regels. De meeste pagina's waar tekst op staat, worden maar voor éénderde tot de helft gevuld. De rest van de bladzijden is gevuld met tekeningen.
De korte zinnen hebben een prettig ritme om voor te lezen, maar ze zijn niet op rijm. Het taalgebruik is niet overdreven simpel en er worden ook uitdrukkingen gebruikt zoals bijvoorbeeld "het Spaans benauwd krijgen". Er wordt goed afgewisseld tussen dialogen en beschrijvingen, maar zowel de dialogen als de beschrijvingen zijn niet ontzettend uitgebreid. De tekeningen zijn wel echt illustraties bij het verhaal - zonder de tekeningen is het hele verhaal te begrijpen, maar andersom niet.

Deze hervertelling gebruikt elementen uit de moderne tijd en vermengt ze met het klassieke ridderverhaal uit de Arthurlegendes. Dat maakt het ook interessant om te lezen voor mensen die het "gewone" verhaal al kennen, ook al is de verhaallijn wel redelijk hetzelfde.

Reacties op: Het klassieke ridderverhaal met elementen uit de moderne tijd

1
Een held - gebaseerd op het verhaal van Heer Gawein en de Groene Ridder - Lies van Gasse
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker