Advertentie
    Selene VIP Club

In het vrolijke boekje "Fiep in het verkeer" worden allerlei verkeersdeelnemers en verkeerssituaties behandeld, van voetgangers op de stoep tot fietsen, auto's en vliegtuigen. Tussendoor vertellen kinderen en volwassenen over hun deelname aan het verkeer of over hun beroep in het verkeer.
Op elke twee pagina's wordt een ander onderwerp behandeld. De onderwerpen lopen uiteen van alles op de stoep, dieren, fietsen en wat je ermee kan doen (ook onderhoud en versieren), allerlei soorten auto's die je tegenkomt op de weg en de mensen die autorijden voor hun beroep, met in het laatste hoofdstuk ook de andere vervoersmiddelen zoals treinen, boten, vliegtuigen en zelfs een huskykar!

Het is niet zo dat alle verkeersregels worden uitgelegd, maar wel wat je allemaal op straat tegen kan komen. Ook wordt er af en toe verteld hoe je veilig aan het verkeer deel kunt nemen, zoals waar je het veiligst kan spelen en waar je het best kan oefenen met fietsen.
De allereerste pagina is om in te vullen, met een pasfoto en een paar leuke vragen over jezelf in het verkeer, zoals of je wel eens iets bijzonders meegemaakt hebt in het verkeer.
Deze vragen worden in het boek ook door andere kinderen en volwassenen beantwoord.

De letters zijn redelijk groot, maar de tekst is bedoeld om voor te lezen. De jonge lezer wordt wel direct aangesproken, maar voor de doelgroep, jonge kinderen die net aan het verkeer deel gaan nemen, is het te moeilijk om zelf te lezen.
Ook staan er bijvoorbeeld vragen in over verschillende soorten fietsen, waarbij de antwoorden al onder de vraag staan. Het is natuurlijk niet zo leuk als je de antwoorden zelf al kunt lezen. Ook hierdoor is het duidelijk een boek om voorgelezen te krijgen.

Alle tekeningen van Fiep Westendorp die in dit boek gebruikt zijn, heeft ze al eerder gemaakt. Fiep Westendorp is namelijk in 2004 overleden. Als je andere boeken hebt gelezen waar ze tekeningen voor heeft gemaakt, zoals bijvoorbeeld het werk van Annie M.G. Schmidt, zijn een aantal tekeningen zeker te herkennen. De tekeningen passen zo goed bij de tekst, dat het soms lijkt alsof ze speciaal voor dit boek zijn getekend - maar misschien is het andersom en zijn de zinnen bij de tekeningen geschreven.
Ook staan er op bijna elke bladzijde foto's van straten of mensen en dieren in het verkeer. De foto's zijn even groot of kleiner dan de tekeningen en foto's en tekeningen staan ook door elkaar, waardoor de pagina's er druk en kleurrijk uitzien. De tekst staat in alinea's tussen de foto's en tekeningen door en beslaat ongeveer de helft van elke pagina, waardoor er tijdens het voorlezen genoeg te zien is. Je kan bijna langer praten over wat er op de bladzijden staat, dan dat je aan het voorlezen bent!

Er is veel te zien op de bladzijden, zowel kleurige tekeningen als foto's naast de tekst. Daardoor zijn de pagina's best druk, maar in het verkeer is er ook vanalles tegelijk te zien!
Het is vooral leuk om voor te lezen aan jonge kinderen (vanaf 4 tot ongeveer 6/7 jaar) die net kennis maken met alles wat er in het verkeer te vinden is.

Reacties op: Een vrolijk voorleesboekje over het verkeer waarin heel veel te zien is

2
Fiep in het verkeer - Annemarie Terhell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker