Advertentie

De veertienjarige jongen Grimpow en zijn twee volwassen vrienden (die voor hem zorgen) komen aan in Parijs, waar Grimpow aan de universiteit kan gaan studeren. Hij verwacht in Parijs ook meer te kunnen leren over de steen der wijzen, die hij in bezit heeft. In Parijs zijn er echter juist mensen die de steen der wijzen in hun bezit willen krijgen, onder andere de inquisiteur van de koning, die als hulp om de steen te bemachtigen, een heks inschakelt.

"Grimpow - De stem uit het duister" is het tweede (en laatste) deel van de serie, maar in hoofdstuk 1 wordt wel verteld wat er ongeveer in het eerste deel is gebeurd.
De hoofdstukken zijn kort, vaak maar een paar pagina's. Elk hoofdstuk volgt iemand anders, waardoor je als lezer meer weet dan de personages zelf, omdat je van alle locaties meekrijgt wat er gebeurt.

De personages die al bekend zijn uit deel 1, worden niet erg uitgediept (waaronder de hoofdpersoon Grimpow). De nieuwe personages in dit deel, zoals Agnes, Sofí en Kylian, krijgen wel meer aandacht. Daardoor leer je als lezer meer over hun karakters en zijn zij ook leuker om over te lezen. Grimpow zelf lijkt aan de ene kant te slim voor zijn leeftijd, wat door de steen der wijzen schijnt te komen, maar de exacte reden daarvan wordt in dit boek niet uitgelegd. Dat stond waarschijnlijk in het eerste boek. Aan de andere kant leunt Grimpow ook veel op zijn vrienden en is hij niet erg goed in geheimen bewaren, wat niet de meest handige eigenschap is voor iemand die de steen der wijzen bij zich draagt... Sofí en Kylian lijken daardoor vaak verstandiger dan Grimpow zelf!

De vijanden, die uit zijn op de steen der wijzen, zijn niet bang om slachtoffers te maken. Daardoor zijn zij ook echt gevaarlijke en enge tegenstanders. Behalve de erfheks zijn alle vijanden wel echt slecht, zonder nuance. Aan de "goede kant" zitten ook een aantal mensen die ook in staat zijn tot slechte daden, maar verreweg de meeste personages zijn enkel "goed" of "slecht".

De auteur probeert wel de emoties en gevoelens van de personages over te brengen, maar beschrijft ze redelijk "feitelijk", waardoor je als lezer hun gevoelens helaas niet echt kan voelen. Sommige scènes zouden op film heel goed tot hun recht komen, maar de beschrijvingen van de auteur zijn niet echt indrukwekkend.
De omschrijvingen van de omgeving zijn wel helder, waardoor je toch het gevoel krijgt echt door de straten van middeleeuws Parijs te lopen.

Het verhaal blijft wel voortdurend spannend, omdat Grimpow van de ene gevaarlijke of interessante situatie in de andere terechtkomt. Het is vaak ook niet te voorspellen wat er als volgende gaat gebeuren.
Het einde van het verhaal is echter wel voorspelbaar en daardoor wat teleurstellend, maar past wel bij het "gewone leven". Niemand krijgt echt een speciaal gelukkig, passend einde.

De vergelijking met Harry Potter die op de achterkant wordt getrokken, zit er helemaal naast. Grimpow heeft geen magie, zoals Harry, en gaat ook niet naar een school om magie te leren. De rol van de steen der wijzen is in beide boeken ook totaal verschillend.
Lees dit boek dus niet met de verwachting om een tweede Harry Potter te lezen, maar als een avontuur van een gewone jongen met een magische steen in de Parijse middeleeuwen.

Reacties op: Deel 2 van een duologie, maar op zich wel te lezen zonder deel 1 te hebben gelezen.

17
Grimpow 2 - De stem uit het duister - Rafael Ábalos
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners