Advertentie
    Selene VIP Club

Als Finn en Sam een vlot maken en de rivier opgaan, gebeurt er een ongeluk. Hun vader kan maar één jongen redden en dat wordt Finn. De dorpelingen menen dat hij de verkeerde jongen heeft gered. Sam was beter, slimmer, dapperder, enzovoorts... Hun moeder, de Heks die de magie eigenlijk niet voor zichzelf mag gebruiken, doet het enige dat ze kan doen om ook Finn in leven te houden. Vanaf het moment dat hij wakker wordt, praat hij echter bijna niet meer en als hij al probeert te praten, lukt dat maar half en met de grootste moeite.
Op een dag zijn zowel zijn vader als moeder echter van huis en probeert een bandietenbende de magie van zijn moeder te stelen, die in een pot onder het huis verborgen staat.

"Heksenjongen" is een soort sprookjesverhaal. Finn en Sam zijn de tweelingzonen van een Heks, die het grootste deel van de overgebleven magie op deze wereld in haar huis heeft. De magie is bijna zijn eigen personage (of zelfs meerdere personages) met een eigen wil, wat de interacties van de magie met de andere personages heel interessant maakt.
Anna is de dochter van een dief, die al snel de leiding neemt over een grote groep andere bandieten. Door het leven dat haar vader leidt (en ook door wat haar moeder haar had geleerd, weet Anne hoe ze voor zichzelf moet zorgen en is ze heel zelfverzekerd en praktisch ingesteld. Dit in tegenstelling tot Finn, die de meeste dingen maar laat gebeuren. Al zijn de momenten waarop Finn keuzes maakt, wel echt zijn eigen keuzes.
Het is duidelijk dat Finn wel sterk kan zijn, ook al denkt hij van niet! Soms moet het gewoon, omdat er anders dingen misgaan.

Je weet dat Finn en Anna elkaar gaan ontmoeten, omdat hun situaties aan het begin van het verhaal nog afwisselend beschreven worden. De manier waarop ze elkaar tegengekomen, is bijna precies zoals je zou verwachten op het moment dat je het leest, maar daarvoor was het nog niet echt te voorspellen. Daarna gaan ze samen een oplossing zoeken voor de problemen die ontstaan zijn, maar het verhaal blijft vooral spannend door de interacties tussen Anna, Finn, de magie en de wolf, omdat ze elkaar of niet erg aardig vinden, of niet vertrouwen, of misschien toch wel?

Met Finn, Anna en hun ouders leef je al snel mee en hun personages leer je goed kennen. De andere personages, zoals de koning, koningin, Stenen, bandieten en dorpelingen blijven redelijk oppervlakkig en eendimensionaal - ze zijn goed of ze zijn slecht. In een sprookjesverhaal past dat, dus dat is niet zo erg, maar juist omdat deze personages aan het einde van het verhaal een belangrijke rol spelen, is het einde minder interessant dan als Finn en Anna echt de belangrijkste rol zouden hebben gespeeld.
Ook de conclusie, een jaar later, had wat uitgebreider gemogen. Een echt afscheid voor vertrek was passender geweest, zeker omdat Finn het grootste deel van het boek graag zijn ouders wilde terugzien.

In het Nederlands heten de hoofdpersonen Finn en Anna, maar in de Engelse versie heten ze Ned en Áine (uitgesproken als Anya). Ook de naam "Tam" is veranderd in "Sam". Andere namen, zoals die van koning Ott, zijn wel hetzelfde gelaten. Het is geen slechte keuze geweest om de namen van de hoofdpersonen te veranderen, aangezien dat makkelijker leest. Zeker jonge lezers kunnen namen uitspreken zoals ze geschreven staan en dan is een naam die je anders uitspreekt, veel lastiger.
Het verhaal volgt Finn of Anna, maar de gedachten van zowel Finn als Anna (en soms van andere mensen) worden ook uitgeschreven (tussen haakjes of in schuingedrukte letters).

De omslagillustratie is speciaal gemaakt voor de Nederlandse uitgave en geeft de magische sfeer van het verhaal beter weer dan de Engelse kaft. De Nederlandse kaft is overwegend paars/donkerblauw met een grote maan, waarin de titel staat, en de silhouetten van Anna en Finn die naast elkaar naar de maan staan te kijken.

Het is een mooi verhaal, maar een paar dingen zorgden er dus voor dat het boek niet helemaal voldeed aan mijn verwachtingen.

Reacties op: Mooi verhaal met een magische sfeer

22
Heksenjongen - Kelly Barnhill
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker