Advertentie
    Selene VIP Club


Dit grote Gouden Boek bevat vier Disney-verhalen: "Jungle Boek", "Jungle Boek 2", "The Lion King" en "The Lion King 2". Waarom "Jungle Boek" wel de Nederlandse titel heeft en bij de Leeuwenkoning de Engelse titel gebruikt wordt, is niet helemaal duidelijk. In het verhaal zelf staat namelijk wel het woord "leeuwenkoning".

Het zijn verhalen van de films, maar wel verteld op een manier die geschikt is om voor te lezen. Alleen de belangrijkste punten van de verhalen worden genoemd en veel dialoog wordt weggelaten. De verhalen worden heel beschrijvend verteld: wat er gebeurde en wie wat deed. Af en toe staan er ook zinnen opgeschreven die gezegd worden door de personages, vaak bijna letterlijk wat er ook in de films gezegd wordt.
Je mist wel de stemmen en de muziek als je de verhalen op papier leest, maar vooral bij de Leeuwenkoning komt dezelfde sfeer naar voren. Bij Jungle Boek wordt er wel beschreven dat er gezongen en gedanst wordt, maar met de muziek erbij is dat toch net iets vrolijker. Als je de films echter niet gezien hebt of niet kan zien, geeft dit boek mooie versies van de verhalen.

De keuze om de verhalen over Mowgli en Simba samen in één boek samen uit te geven, is wel een goede. De Jungle Boek-verhalen spelen zich af in de jungle van India en de verhalen van Simba spelen zich juist af in Afrika, maar in allebei komen wilde dieren voor en is de jonge hoofdpersoon iemand die naar plekken gaat waar hij eigenlijk niet mag komen en waar het gevaarlijk voor hem is.
Zowel bij Jungle Boek als de Leeuwenkoning is het heel fijn om beide verhalen achter elkaar te kunnen lezen. Na beide eerste delen wil je eigenlijk wel weten hoe het verder gaat met Mowgli en Simba.

De tekeningen zijn geen screenshots uit de films, maar zijn opnieuw getekend voor de Gouden Boekjes. In de losse uitgave van de Leeuwenkoning 1 uit 1994 die ik heb, zijn andere tekeningen gebruikt, maar om de zoveel jaar worden deze boekjes opnieuw uitgegeven met andere tekeningen. Soms staan er op de afbeeldingen dingen die niet in de tekst staan, maar die wel meteen duidelijk zijn als je de films hebt gezien. De illustraties geven af en toe dus wat extra informatie over het verhaal, al laten ze meestal gewoon dingen zien die wel in de tekst beschreven staan.
De personen en dieren zijn duidelijk te onderscheiden van de achtergrond, omdat zij getekend zijn met duidelijke lijnen. Het zijn echter geen zwarte lijnen, maar gekleurde lijnen in een net iets donkerdere tint dan het vlak waar ze omheen staan. Bij het rode broekje van Mowgli zijn de lijnen van dat broekje bijvoorbeeld net iets donkerder rood.
De achtergronden zijn juist getekend zonder lijnen. Een echte steen of boom heeft natuurlijk ook geen duidelijke zwarte lijnen, waardoor de achtergronden net iets realistischer worden.
In de Jungle Boek verhalen is het onderscheid tussen personen/dieren en achtergronden heel duidelijk, maar in een aantal tekeningen van de Leeuwenkoning passen de dieren veel beter in de achtergrond. De lijnen bij de Leeuwenkoning-tekeningen zijn dan ook een stuk dunner dan die in Jungle Boek.
Alle tekeningen zijn met de computer ingekleurd. De mensen en dieren in Jungle Boek 1 zijn "plat" ingekleurd, zonder schaduwen of lichte vlakken, maar in alle andere verhalen zijn er ook schaduwen en lichtere kleuren zichtbaar op de dieren en mensen.
Vooral bij de Leeuwenkoning-tekeningen is er aandacht besteed aan de achtergronden. Door de mooie kleuren en details blijf je langer naar deze tekeningen kijken dan naar de tekeningen in Jungle Boek. Bij de Jungle Boek-tekeningen zijn de emoties van de mensen en dieren echter veel duidelijker getekend, wat het heel leuk maakt om naar de personages te kijken (en dus niet echt naar de achtergronden).

Er lijken verschillende versies van de kaft te zijn. Op die van mij staat op de bovenste helft een vrolijke Mowgli, die op zijn hurken zit en naar beneden wijst. Op de onderste helft van de kaft staat een jonge Simba, die heel verwaand omhoog kijkt (maar niet naar Mowgli). Op de achtergrond van zowel Mowgli als Simba zie je een groene getekende jungle, maar die van Simba is gedetailleerder en donkerder qua kleuren. Dat geeft ook goed het verschil in achtergronden tussen beide verhalen weer.

Het is een hele mooie uitgave van vier Disney-films, geschikt om voor te lezen. Juist omdat het een extra grote uitgave is, groter dan de normale Gouden Boekjes, komen de tekeningen ook beter tot hun recht.

Reacties op: Mooie uitgave van vier Disney-films, geschikt om voor te lezen.

1
Het Gouden Boek van Mowgli & Simba -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,50
E-book prijsvergelijker