Advertentie
    Selene VIP Club

Het boek begint met zes hoofdstukken die algemene dingen over reptielen uitleggen, zoals hun geschiedenis, koudbloedigheid, waar ze allemaal leven, hoe ze geboren worden en hoe ze zich verdedigen tegen vijanden. Het grootste deel van het boek bestaat uit hoofdstukken waarin alle groepen beschreven worden: schildpadden, tuatara's, hagedissen, slangen, wormhagedissen en krokodilachtigen.
De laatste hoofdstukken gaan over "superhelden" (welk reptiel kan wat het beste), reptielen die je in Nederland kan vinden en een quiz (waar je alle antwoorden van kan weten als je het boek goed gelezen hebt). Op de laatste bladzijde beantwoordt Sterrin een aantal vragen die haar vaak gesteld worden.
Tussendoor staan kleine verslagen van ontmoetingen die Sterrin met allerlei reptielen heeft gehad (met foto's).

"Het grote reptielenboek" is ook fysiek een groot boek! Op de zwarte kaft staat Sterrin met een getekende groene slang in haar handen, maar wel een slang waarvan je de structuur van de huid kunt voelen! Om haar heen staan allerlei foto's en illustraties van andere reptielen, zoals slangen, krokodillen, schildpadden kameleons, etc.

Er ligt geen grote focus op een enkele reptielsoort, dus als je bijvoorbeeld heel veel over zeeschildpadden wilt leren, kun je dat in dit boek niet vinden. Van elke soort vind je hier alleen een introductie en globaal overzicht.
De auteur geeft wel over allerlei verschillende aspecten van de reptielen informatie, dus dit boek geeft de lezer wel een goede basis over het onderwerp om op verder te bouwen.

Het boek is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar die zelf kunnen lezen. Het taalgebruik is gericht op die doelgroep en moeilijke woorden worden uitgelegd. Als hetzelfde moeilijke woord in meerdere hoofdstukken voorkomt, wordt op alle plaatsen in de tekst de simpele uitleg (meestal maar één woord) tussen haakjes achter het lastige woord gezet.
De letters zijn redelijk groot, maar omdat het hele boek groot is, leest het prima. Speciale stukjes tekst, zoals de inleiding van een hoofdstuk of de ervaring van Sterrin met een bepaald reptiel, staan in een ander lettertype gedrukt.
De teksten passen ook steeds mooi op twee pagina's. Als je een bladzijde omslaat, heb je weer een nieuw onderwerp.

Het boek is fysiek heel groot, maar daardoor zijn de foto's van de reptielen ook heel mooi en groot! Sommige foto's zouden op een nog groter formaat nog mooier zijn geweest, maar dan zou het boek helemaal niet meer in de kast passen...
Tussen de foto's en tekst door staan kleine lijntekeningetjes van Wendy Panders, die ook af en toe wat aan de foto's toevoegen, zoals spraakballonnetjes.

Het is een ideaal boek voor kinderen die van reptielen houden of er juist meer over willen leren. Er staan zoveel weetjes en feiten in, dat elke lezer wel iets nieuws leert. Het doet je echter ook realiseren dat er nog heel veel is wat je niet over reptielen weet, maar daarvoor heeft Sterrin een lijstje websites en boeken opgenomen achterin het boek. Alleen de wetenschappelijke bronnen heeft ze niet vermeld, maar wel met de opmerking dat je haar altijd een berichtje kan sturen als je hier interesse in hebt.
En na het lezen van dit boek kun je bijna niet anders dan op gaan letten op sporen van reptielen in je omgeving!

Reacties op: Mooi boek voor kinderen die van reptielen houden of erover willen leren

1
Het grote reptielenboek - Sterrin Smalbrugge
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker