Advertentie


Tobi Thomson krijgt een hartaanval, net voordat hij zijn testament aan zijn dochter heeft kunnen geven. De advocaat die het testament heeft opgesteld, heeft een dealtje gesloten met een neef van Thomson, maar hij wint alleen als de inhoud van het testament van Thomson niet bekend wordt. Thomson en zijn dochter wonen echter op een ranch naast die van Arendsoog (Bob Stanhope), waardoor Arendsoog wel zijn best gaat doen om het onrecht dat zijn buurmeisje is aangedaan, recht te zetten.

Het verhaal komt al op de eerste pagina op gang: Tobi Thomson krijgt van de dokter te horen dat het niet goed gaat met zijn gezondheid, wat de aanleiding is om een testament te gaan laten maken.
De advocaat waar hij echter naartoe gaat, is een onbetrouwbare man, die in een eerder Arendsoog-boek ook een rol speelde. Zijn karakter wordt in dit boek zo sterk neergezet, dat je als lezer precies weet wat je aan hem hebt, en je het eerdere boek niet gelezen hoeft te hebben. De meeste slechterikken zijn echter ingehuurd of werken samen met deze advocaat. Behalve Dennis lijken zij allemaal geen echte eigen persoonlijkheid te hebben.
De andere personages, zoals Arendsoog, zijn zus, Witte Veder en de sheriff, zijn al bekend uit eerdere boeken. Omdat zij in dit boek niet geïntroduceerd worden maar de auteur aanneemt dat de lezer hen al kent, is het in ieder geval handig om boek 1 van de Arendsoog-serie gelezen te hebben. Dan is dit verhaal prima te volgen.

Het is wel zo dat elk personage duidelijk goed of slecht is, waardoor het geen ingewikkeld verhaal is. Het probleem dat aan het begin gecreëerd wordt (een verdwenen testament) is echter wel zo opgezet dat je als lezer aan het begin geen idee hebt hoe dit opgelost gaat worden. Arendsoog en zijn vrienden lukt het uiteindelijk wel, al gaan er genoeg dingen mis, wat het verhaal voortdurend spannend houdt.

De verteller volgt alle personages - steeds worden de belangrijkste gebeurtenissen beschreven. Hierdoor weet je als lezer meer dan de personages zelf. Omdat dit een verhaal is waarin een mysterie wordt opgelost, hoeft de auteur aan het einde van het verhaal geen "uitleg" te geven, omdat de lezer het allemaal al weet.

Op de momenten dat er naar eerdere avonturen wordt gerefereerd, staat in een voetnoot de betreffende titel. Het is niet nodig om deze boeken gelezen te hebben, omdat er van de relevante elementen een korte samenvatting wordt gegeven (zonder spoilers).

"Het testament van Tobi Thomson" is een echt "Wilde Westen"-verhaal waarin misdaad en bedrog uiteindelijk gestraft worden.

Reacties op: Een echt "Wilde Westen"-verhaal waarin misdaad en bedrog uiteindelijk gestraft worden.

2
Het testament van Tobi Thomson - Jan Nowee
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners