Advertentie
    Selene VIP Club

Jerri Nielsen, die als eerstehulparts in Amerika werkt, meldt zich aan voor de Zuidpoolmissie van 1999, omdat ze een arts nodig hebben op de Zuidpoolbasis. Halverwege haar verblijft voelt ze echter een knobbeltje in haar borst, wat borstkanker blijkt te zijn.

De eerste helft van het boek wordt vooral gebruikt om het leven van Jerri Nielsen neer te zetten voordat ze naar de Zuidpool vertrok en hoe het is om op de Zuidpool te wonen. Ze vertelt veel over hoe het is om te wonen in een omgeving die zo koud is (vaak tussen de -50 en -70 graden Celsius), in woningen die onder een Koepel neergezet zijn. Hoe ze aan basisbehoeften zoals stroom, water en voedsel komen wordt goed beschreven, net als de problemen die ze hiermee ondervinden. Het wordt duidelijk dat er altijd wel behoefte is aan een arts en Jerri vertelt ook over de medische problemen die ze tegenkomt. Geneeskunde op de Zuidpool is wel iets anders dan gewoon in Amerika, vooral ook vanwege de extreem lage temperatuur en de lagere luchtdruk, waardoor het is alsof ze zich op grote hoogte bevinden.

Jerri heeft het ook over inpakken, omdat de voorbereiding voor zo'n jaar op de Zuidpool veel tijd en denkwerk vraagt. Ze krijgt ook tips van mensen die al eerder op de Zuidpool overwinterd hebben. Je zou denken dat er echt alleen basisbehoeften mee worden genomen, maar mensen nemen bijvoorbeeld ook instrumenten mee. Jerri heeft zelf een kleine Keltische harp meegenomen, maar de paar keer dat die in het boek genoemd wordt, speelt ze er niet op. Andere mensen spelen echter wel op hun instrumenten.

De auteur is arts, geen psycholoog, maar de paar observaties die ze maakt over het samenleven in zulke omstandigheden, zijn zeker interessant. De meeste problemen die ze beschrijft, zijn dan ook de problemen waar zij direct mee te maken krijgt. Veel van de technische problemen, behalve als ze er zelf last van heeft, worden niet genoemd. Je krijgt dus vooral een idee van het leven van een arts op de Zuidpoolbasis, niet zozeer van de andere werkzaamheden.

Het tweede deel van het boek beschrijft de ontdekking en ontwikkeling van het knobbeltje in haar borst, hoe ze ermee omgaan en hoe de communicatie met de "buitenwereld" verloopt. Een groot deel van dit verhaal wordt verteld via emails, zodat je bijvoorbeeld de analyses van de artsen uit de eerste hand (emails geschreven door henzelf) leest.
De manier waarop ze communiceren met mensen op andere continenten is namelijk vooral via email, met af en toe het gebruik van een Iridium-satelliettelefoon. Maar email is natuurlijk makkelijker en goedkoper, zeker als je ook foto's wil versturen.

De eerste helft van het boek wordt in de eerste persoon vertelt door de auteur, maar in de tweede helft worden er veel email-conversaties afgedrukt (veel meer dan in de eerste helft). Dit komt omdat Jerri mailt met artsen in Amerika over de ontwikkeling van de kanker.
Het is een vertelling van een waargebeurd verhaal, maar er hoeft ook niets bijgefantaseerd te worden om het verhaal interessant te laten zijn. Je krijgt wel vooral een idee van Jerri's eigen karakter. De andere mensen leer je kennen door haar ogen, al zijn een aantal emails van de mede-Zuidpoolbewoners ook afgedrukt in het boek.

Midden in het boek staan een paar pagina's met kleurenfoto's. Dit zijn onder andere foto's van het leven op de Zuidpool, maar ook wat foto's die daarvoor en daarna zijn gemaakt. Een aantal hiervan worden ook beschreven in de tekst zelf, dus dat je die foto's ook kunt bekijken, voegt zeker wat toe aan de beschrijvingen.
De foto's van het leven op de Zuidpool, zoals de gebouwen waar ze woonden, zijn het interessantst om te bekijken.

Op de kaft staat een foto van iemand in rode winterkleding in een besneeuwd berglandschap. Of dit Jerri Nielsen op de Zuidpool is, valt niet te zeggen, maar zowel de omgeving als de dikte van de kleding komen niet echt overeen met de foto's in het boek zelf. De Zuidpool is vooral heel plat en de kleding die de overwinteraars dragen, lijkt ook veel dikker dan de kleding die de persoon op de voorkant aanheeft.
Het is wel een foto die een winterse sfeer neerzet, maar het zou handig geweest zijn als er in de colofon wat informatie over deze foto gegeven zou zijn.

Het boek is vooral bedoeld als een verslag van Jerri Nielsens tijd op de Zuidpool. Er schijnen veel artikelen in de media verschenen te zijn vanaf het moment dat bekend werd dat de arts op de Zuidpool kanker had, maar dit boek is goed leesbaar zonder achtergrondkennis over de auteur, borstkanker of over het leven op de Zuidpool. Omdat er blijkbaar veel incorrecte informatie in deze artikelen heeft gestaan, is het wel goed dat de auteur naderhand nog een boek heeft geschreven om haar eigen verhaal te vertellen.

Reacties op: Heel interessant boek over leven en ziek zijn op een plaats waar de meeste mensen niet zo snel zullen komen: Antarctica.

7
Ik zal overleven - J. Nielsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker