Advertentie
    Selene VIP Club

Het bekende grote boek met alle verhalen van Jip en Janneke is dit jaar (2019) aan de 50e editie toe! Daarom heeft Querido een jubileumeditie uitgegeven. Een leuke toevoeging aan deze uitgave is het leeslint met daarop om en om de hoofdjes van Jip en Janneke.

De verhaaltjes van Jip en Janneke verschenen voor het eerst tussen 1952 en 1957. Het "grote boek" met alle verhalen, is voor het eerst uitgegeven in 1977. Verreweg de meeste avonturen zijn ook herkenbaar voor de kinderen van nu, maar in een aantal verhaaltjes komen wel dingen voor die wat ouderwetser overkomen, zoals bijvoorbeeld de poppendokter en het kruidenierswinkeltje op de hoek. Yoghurt en melk zitten ook nog in glazen flessen in plaats van kartonnen/plastic pakken.
Ook zijn de ouders van de kinderen een beetje "ouderwets": vader rookt sigaren, moeder maakt schoon. Gezien de tijd waarin deze verhalen oorspronkelijk zijn geschreven, is deze "ouderwetsheid" natuurlijk niet heel vreemd. Maar als Jip weer eens zegt dat iets alleen voor meisjes is, zoals afwassen, zeggen hun ouders dat dat echt niet zo is en moet Jip het ook gewoon doen.

In alle verhaaltjes maken Jip en Janneke samen iets mee. De verhaaltjes gaan over alledaagse belevenissen, zoals bijvoorbeeld eten, boodschappen doen, samen spelen en dieren. Er zijn verhaaltjes over de seizoenen, bijvoorbeeld de winter en zomer, maar ook over feesten zoals Sinterklaas. Er is geen inhoudsopgave van alle verhaaltjes op volgorde, maar achterin het boek staat wel een register met een groot deel van de verhaaltjes gesorteerd op onderwerp, gevolgd door een inhoudsopgave met alle verhaaltjes op alfabetische volgorde.
De focus van de verhaaltjes ligt op de avonturen van de kinderen en de volwassenen zijn vaak de verstandige mensen en de mensen die zorgen dat ze eten krijgen, gewassen worden en ze naar andere plaatsen meenemen.

Dit boek is het natuurlijk ultieme voorbeeld van "Jip en Janneke-taal"! De zinnen zijn heel kort en duidelijk, bevatten geen overbodige woorden en zijn zo geschreven dat ze heel goed voor te lezen zijn. Er wordt afgewisseld met dialogen en beschrijvingen van wat er gebeurt. In sommige verhaaltjes lees je ook wat Jip of Janneke denken. Het is wel slordig dat er alsnog een paar typefouten in het boek staan, zoals "kofffer" in plaats van "koffer".

Deze jubileumeditie bevat een aantal paginagrote kleurentekeningen, maar voor het grootste gedeelte zijn de illustraties gewoon zwart-witte lijntekeningen.
Bij elk verhaaltje staan een paar illustraties, waardoor je meteen kan zien waar het verhaaltje over gaat. Meestal staan er naast de personages (mensen en dieren) alleen objecten op de tekeningen, zoals stoelen of een bolletje wol, maar er zijn ook tekeningen met uitgebreide achtergronden.

De gezichten van Jip en Janneke worden altijd recht van de zijkant getekend, als zwarte silhouetjes met een wit stipje als oog. Andere mensen worden wel vanuit andere hoeken getekend. Ook is de standaard kleding van Jip en Janneke altijd zwartwit getekent (echt zwart en wit, zonder grijstinten), behalve op bepaalde kleurenillustraties waar ze iets speciaals aanhebben. Want ook op de kleurenillustraties worden Jip en Janneke zelf alleen in zwartwit getekend.

Jip en Janneke zijn aan het begin van het boek vijf jaar, maar hun verjaardagen worden meerdere keren gevierd, dus aan het eind van het boek zijn ze (als je mag afgaan op de hoeveelheid verjaardagen en Sinterklaasvieringen) acht jaar oud. Maar: ze gaan in geen enkel verhaaltje naar school, dus eigenlijk worden Jip en Janneke helemaal niet ouder... Al meer dan een halve eeuw niet, waardoor meerdere generaties kinderen de verhaaltjes van Jip en Janneke hebben leren kennen! De verhaaltjes zijn voornamelijk bedoeld om voor te lezen aan kinderen van drie jaar en ouder.

Als je alle verhaaltjes achter elkaar leest, merk je wel dat sommige verhaaltjes een beetje voortborduren op wat er in eerdere verhaaltjes is gebeurd. In één verhaaltje krijgt Siepie bijvoorbeeld kittens en in een verhaaltje daarna komt het kleine katje weer voor.
De meeste verhaaltjes passen op één pagina samen met de bijbehorende illustraties. Sommige verhaaltjes zijn wat langer. Een ideaal boek dus om uit voor te lezen voor het slapengaan.

Reacties op: Een ideaal voorleesboek met alle verhaaltjes over Jip en Janneke

246
Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker