Advertentie
    Selene VIP Club

Karel Rotteveer (zijn achternaam wordt niet in de titel, maar wel in het verhaal zelf genoemd) is een onderduikende student in Amsterdam. Hij loopt wel dagelijks rond door Amsterdam, vooral naar zijn nieuwe liefde Madelon, die ook nog een relatie heeft met Tjeu.

In het verhaal komt vooral de "onhandigheid" van het leven in het bezette Nederland naar voren. Er gebeuren wel erge dingen, zoals vrienden van de hoofdpersoon die worden afgevoerd naar Duitsland, maar Karel zelf houdt zich vooral bezig met zijn liefdesavontuurtjes en dat het zo onhandig is dat hij na een bepaalde tijd niet meer over straat mag lopen en dat de trams niet rijden, dus dat hij zoveel moet lopen, en dat hij niet meer in het BKR staat (voor zijn eigen veiligheid) dus dat hij ook niet normaal een huis kan huren voor Madelon en hemzelf... Zijn zorgen lijken op dingen gericht die meer te maken hebben met zijn persoonlijke gemak dan met de oorlog en de bezetting zelf, al worden zijn persoonlijke ongemakken natuurlijk wel veroorzaakt door de bezetting.
De indruk die dit achterlaat, is echter wel dat de oorlogssituatie zo normaal is geworden voor iedereen, dat ze daar eigenlijk niet zoveel aandacht meer aan besteden, wat ook weer heel erg is.

De personages zijn eigenlijk allemaal niet echt aardig. Iedereen is vooral met zichzelf bezig. Dat Karel zo zijn best doet voor Madelon is ook zonde, omdat ze zelf teveel met Tjeu bezigblijft (met wie ze eigenlijk al een relatie had). De dood van vrienden en familie lijkt ook op niemand echt veel indruk meer te maken...

Het is geschreven in dagboekvorm, met de datum en daarna een stukje beschrijving van wat er op die dag is gebeurd.
De dagboekfragmenten zijn echter zo geschreven, met dialogen, beschrijvingen en gedachten, dat het meer overkomt als een gewone roman dan als een dagboek. Enkel sommige stukjes lijken echt op een dagboek. Voor het overgrote deel leest het als een roman, waardoor de geloofwaardigheid dat het een "echt dagboek" zou zijn, onderuit gehaald wordt. Soms merk je wel dat de auteur heeft geprobeerd het als een dagboek op te schrijven, maar het leest dus niet alsof het een echt dagboek is dat iemand uit 1944 heeft achtergelaten.
De tekst op de achterkant doet lijken alsof het een teruggevonden oorlogsdagboek is, maar er is nergens in het boek meer informatie over de vindplaatsen o.i.d. van dit oorlogsdagboek te vinden. Ook de schrijfstijl maakt dat je toch gaat vermoeden dat dit geen echt teruggevonden oorlogsdagboek is.

Het is bedoeld als een teruggevonden dagboek, maar daarin is de schrijver niet geslaagd. Wel is het geslaagd als een boek over het laatste jaar van de oorlog, waarin iedereen zo gewend is aan de situatie dat ze zich alleen nog bezighouden met hun persoonlijke moeilijkheden.

Reacties op: Over het boekenweekgeschenk 1993 'In de mist van het schimmenrijk'

16
Madelon in de mist van het schimmenrijk - W.F. Hermans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker