Advertentie

In het Nederlands is "Overleven in de wildernis - De rivier" deel 3 van een serie van drie boeken, in het Engels is het deel 2 van 5 boeken.
"Winter" is in het Nederlands het tweede boek van de serie, terwijl dit in het Engels boek 3 is. Zowel "Winter" als "De rivier" zijn een direct vervolg op het eerste boek, "Neergestort" (Engelse titel: "Hatchet") en los van elkaar te lezen.

Brian is al meer dan een half jaar terug in de bewoonde wereld, nadat hij zijn avontuur in de wildernis heeft overleefd, als er drie mensen van het Regeringsbureau voor Overlevingstraining aan de deur komen. Zij vragen of hij, samen met één van hen, een psycholoog, nog een keer terug wil gaan. De psycholoog wil dan noteren hoe Brian denkt bij het overleven in de wildernis, zodat zij het weer aan andere mensen kunnen leren.
In de eerste week gaat het echter al mis. Derek (de man van het Regeringsbureau) raakt in coma. De enige oplossing is een vlot bouwen en de rivier afvaren tot ze bij de bewoonde wereld komen...
Op de kaft staat Brian op het vlot in de rivier, met de bewusteloze Derek aan het vlot vastgebonden (zodat hij er niet afrolt). Het koffertje van Derek, met daarin zijn aantekeningen, staat tegen hem aan. Op de achtergrond zie je het landschap waar de rivier doorheen stroomt: met dichte bossen begroeide bergen.

Het is niet nodig om het eerste deel gelezen te hebben, omdat er aan het begin van dit boek duidelijk wordt beschreven wat Brian ongeveer heeft gedaan en hoe hij daardoor is veranderd.
Op het moment dat Brian en Derek weer in de wildernis landen, merkt Brian dat hij bijna meteen weer terugvalt in zijn gewoonten die hij in Die Tijd (in de wildernis) had geleerd.
De auteur beschrijft Brians gedachten en gedrag, maar ook de omgeving, zo goed, dat je als lezer echt het idee krijgt dat je dezelfde dingen opmerkt als Brian doet. Het verhaal is geschreven in de derde persoon, maar wel vanuit het oogpunt van Brian. Je leest dus ook wat en hoe hij denkt, wat juist in deze situatie interessant is.

Derek is iemand die theoretisch wel weet hoe je zou moeten overleven in de wildernis, maar het ook graag "in het echt" mee wil maken. Helaas gaat dat plan door het ongeluk niet door... Hij is daardoor afhankelijk geworden van Brian, die met zijn zeventien jaar nooit eerder verantwoordelijk is geweest voor het leven van iemand anders. Zowel dat, als de manier waarop Brian besluit om terug te gaan naar de bewoonde wereld, maken het een verhaal dat spannend blijft, bijna zonder een moment rustpauze.

Zoals verwacht, loopt hun avontuur wel goed af. Het laatste hoofdstuk wordt heel feitelijk verteld, niet vanuit Brian zelf. Dan zie je ook hoeveel impact het op iemands lichaam kan hebben om zoiets mee te maken - zelfs van maar een paar dagen in coma liggen, duurt de herstelperiode lang. Derek heeft op zich wel geluk dat hij samen met Brian de wildernis in is gegaan en dat hijzelf, en niet Brian, degene is die in coma is geraakt. Als Derek Brian had moeten zien te redden, hadden ze het misschien allebei niet overleefd. In zo'n situatie merk je dat het heel belangrijk is met wie je op avontuur gaat en ook dat het verstandig is om kennis door te geven aan anderen - wat eigenlijk ook precies de reden was dat Derek met Brian de wildernis in was gegaan...

Al is de kans (hopelijk) klein dat je ooit in een zelfde soort situatie als Brian terecht zult komen, dit boek laat wel zien dat het hebben van een paar basisvaardigheden om voor jezelf te kunnen zorgen, belangrijk is. Vooral kunnen zwemmen is in dit verhaal heel belangrijk! Echte overlevingsvaardigheden leer je uit dit boek echter niet.

Reacties op: Waarom je kennis door wil geven aan anderen...

5
Overleven in de wildernis 3: De rivier - Gary Paulsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners