Advertentie
    Selene VIP Club

"Matilda en de verloren sprookjes" is het tweede deel van de "Pages & Co"-serie. Het is in dit geval wel handig om het eerste deel gelezen te hebben. Wat boekdwalen precies is, wordt in dit boek namelijk niet meer heel duidelijk uitgelegd, maar wordt er gewoon aangenomen dat de lezer dit al weet. Er worden een paar dingen verteld over wat er in het vorige deel is gebeurd, maar niet zo uitgebreid dat je dat deel niet hoeft te lezen.

Matilda's moeder is weer thuis, maar de problemen met Enoch Krijt zijn nog niet opgelost. Hij dwaalt nog steeds rond door de boekwerelden en ondertussen is het hoofd van de Britse onderbibliotheek ook ontslagen en moet er een nieuwe gekozen worden. Eén van de kandidaten is een oude bekende van Matilda's grootouders die er nog verrassend jong uitziet... En tegelijkertijd lijken de sprookjeswerelden in te storten, waardoor het boekdwalen - zeker in de sprookjes - steeds gevaarlijker wordt.

In dit verhaal speelt een ander soort boekdwalen een grote rol, namelijk dwalen door sprookjes die geen echt "Bronboek" hebben. Van sprookjes is er namelijk niet één definitieve versie, zoals bij "normale verhalen". Ook zien we wat van de Franse boekdwaalwereld met o.a. de Franse Onderbibliotheek. Je merkt ineens dat Frankrijk en Engeland helemaal niet zo ver van elkaar af liggen en dat een weekendje naar Parijs vanuit Londen heel makkelijk te doen is. Omdat Matilda steeds iets meer "puzzelstukjes" ontdekt die ze zou kunnen gebruiken om het probleem in de Britse Onderbibliotheek op te lossen, maar het verband tussen al die stukjes nog niet ontdekt heeft, blijft het spannend.

Matilda is in dit boek een stuk voorzichtiger dan in het eerste deel. Boekdwalen is nog steeds spannend en ze doet het graag, maar ze neemt veel minder risico's. Oskar is het echter veel leuker gaan vinden en vindt het helemaal niet erg om wat extra risico te nemen. De meeste boekdwaalsituaties in dit verhaal zijn best spannend en onvoorspelbaar. Het wordt ook duidelijk wat voor invloed een "gat in de plot" op een verhaal heeft en dat is niet echt positief... Zeker bij sprookjes komt dat nog wel eens voor.
Soms komen de engere dingen uit de boekwerelden ook de echte wereld in, maar aan de andere kant zijn er ook hele mooie dingen die uit de boekwerelden komen.

Al is Matilda voorzichtiger geworden, ze begint ook zelf meer beslissingen te nemen. Haar grootouders en andere volwassenen menen te weten wat ze het beste kan doen, waardoor ze het veiligst blijft, maar ze denkt vaak ook dat de volwassenen té afwachtend zijn en het liefst zou ze zelf zo snel mogelijk actie ondernemen.
De nieuwe personages die in dit boek worden geïntroduceerd, spelen bijna allemaal een redelijk grote rol in het verhaal. Sommige personages lijken echt aan de "slechte kant" of juist aan de "goede kant" te staan, maar van anderen is dat niet meteen duidelijk.

Het verhaal wordt verteld vanuit Matilda's oogpunt, dus je loopt steeds met haar mee door het verhaal. De dingen die zich afspelen op plaatsen waar zij niet is, kom je alleen te weten doordat het haar verteld wordt. Daardoor weet je als lezer net zo weinig over wat er aan de hand is

De tekst is meestal op een normale manier gedrukt, maar af en toe vallen de woorden letterlijk van hun regels af. Omdat dit niet heel vaak gebeurt, geeft het extra nadruk op de gebeurtenissen die op die momenten beschreven worden.

De vrolijke illustraties zijn getekend in grijstinten zonder zwarte lijnen. Er wordt gebruik gemaakt van grijs/wit/zwart-gekleurde vlakken met wat details om structuur aan te geven.
De personages staan in de illustraties in dit boek vaker van de voor- of zijkant met hun gezicht op de afbeeldingen, maar de mensen zijn niet heel realistisch getekend. De achtergronden zijn ook niet heel gedetailleerd, maar het is wel altijd duidelijk in wat voor omgeving de personages zich bevinden.

De grote illustraties beslaan allemaal een hele pagina (soms wel twee), maar tussen de tekst door staan ook vaak kleine tekeningetjes, zoals van boeken die genoemd worden in het verhaal.

De verhalen die in dit boek gebruikt worden om in te boekdwalen, zijn verschillende versies van bekende sprookjes. Iedereen heeft wel een versie van elk sprookje gehoord, gelezen of gezien, dus kennis van andere (kinder)boeken zoals bij het lezen van boek 1 handig was, is hier totaal niet nodig. Aan het eind van het boek heeft de auteur wel wat informatie toegevoegd over de oorsprong van de geschreven sprookjes, zodat de geïnteresseerde lezer wat namen van auteurs en boeken heeft om verder naar te kijken.

Dit verhaal is het leukste als je deel 1 al gelezen hebt. De problemen met Enoch Krijt, die begonnen in het eerste deel, worden hierin afgerond. Het grote probleem waar dit boek over gaat, de ineenstortende sprookjeswerelden, wordt echter niet in dit boek opgelost. Dit boek eindigt zo abrupt dat het wel een cliffhanger te noemen is, dus het is duidelijk dat er nog een derde boek komt!

Reacties op: Een spannend tweede deel met een cliffhanger-einde

13
Pages & Co: Matilda en de verloren sprookjes - Anna James
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker