Advertentie

Annika gaat logeren bij haar oom en tante in Lapland. Zij zorgen, samen met Annika's neef en nicht, voor een kudde rendieren. Financieel gaat het de familie echter niet goed en haar oom en tante zijn bang dat ze binnenkort moeten stoppen met de rendierkudde. Oma, die ook bij het gezin woont, weet echter zeker dat er in de buurt van het zomerkamp nog een magische trommel verborgen moet liggen...

Rosalind Kerven heeft dit verhaal geschreven nadat ze zelf een reis door Lapland heeft gemaakt. Dat de auteur een dergelijke omgeving zelf heeft gezien, blijkt ook wel uit de manier waarop ze allerlei dingen beschrijft, zoals hoe het is om 's nachts op een slee door de sneeuw te reizen. Met minimale beschrijvingen weet de auteur de omgeving heel goed neer te zetten. Ook aan de temperatuur (zowel koud als warm) wordt gedacht en de personages nemen bijvoorbeeld ook maatregelen om zichzelf te beschermen tegen de kou.
Het verhaal wordt grotendeels verteld door middel van dialogen, maar er is genoeg afwisseling met beschrijvingen van de omgeving en van wat de personages doen.

Het is een spannend verhaal waarin de omgeving een belangrijke rol speelt. Dat de trommel uit de titel wordt gevonden is niet echt een verrassing, maar de manier waarop is wel erg spannend. En door dit avontuur ga je nog meer van het personage Beer, één van de honden van de familie, houden. Beer is toch wel het leukste personage, omdat het zo'n eigenwijze hond is die duidelijk van het leven geniet.

Het is een verhaal uit 1980, maar het enige waaraan je merkt dat het wat ouder is, is de stoomtrein richting Lapland. Omdat de auteur allerlei dingen over het traditionele leven van de Lappen in het verhaal heeft verwerkt, steek je er als lezer ook nog een beetje van op.

De illustraties bestaan uit zwarte lijntekeningen, soms "ingekleurd" met arceringen, maar vooral witte en zwarte vlakken worden gebruikt. De tekeningen zijn gemaakt in een realistische stijl. Alle personages zijn duidelijk herkenbaar en ook in hun kleding wordt onderscheid gemaakt. Annika heeft bijvoorbeeld moderne winterkleding aan en haar familie in Lapland draagt de typisch Laplandse klederdracht.

Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar leuk om te lezen vanwege de beschrijvingen van de omgeving en de personages, vooral de hond Beer en de interacties tussen de andere personages die voortkomen uit hun omgang met Beer.

Reacties op: Redelijk voorspelbaar, maar leuk vanwege de beschrijvingen van de omgeving en de personages

1
De trommel van de toendra - Rosalind Kerven
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker