Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Huiveringwekkend meesterwerk

UmbertoFear 03 december 2022
‘In ongenade’ een perfect gecomponeerde korte roman uit 1999 bekroond met de Booker Prize, van de Zuid-Afrikaans - Australisch auteur J.M. Coetzee (1940), hij ontving in 2003 de Nobelprijs voor de literatuur.

Het verhaal speelt zich na de apartheid af in Zuid-Afrika, het gaat over een 52 jarige professor David Lurie, universitair docent communicatie (ooit Engelse taal- en letterkunde), hij verleidt de 20 jarige studente Melanie Isaacs een van zijn studenten. De affaire wordt aangeklaagd David Lurie wordt beschuldigd van misbruik, hij blijft star en defensief en kiest er voor om zich niet te verdedigen "Hij pleit schuldig” hij moet zijn betrekking opzeggen en verlaat de universiteit in schande.

Wanneer David Lurie de stad verlaat zoekt hij zijn toevlucht bij zijn dochter op het ruige landelijke platteland van Zuid-Afrika. Ze leeft van de verkoop van bloemen op een lokale markt en heeft een pension voor honden. Onaangekondigd dringen drie ‘zwarte’ vandalen de boerderij binnen. Ze verkrachten op brute wijze Lucy, deden alles om haar pijn te doen, met wrede penissen als wapens, ‘overheersing – onderwerping’. David wordt opgesloten in het toilet en men probeert hem te doden door hem in brand te steken. Hierna schieten de overvallers de honden van het pension op brute wijze in hun hokken dood. Vervolgens gaan ze er met de spullen die ze hebben geroofd vandoor in Davids auto.

Tijdens een feestje bij Petrus die een eigen stuk land van Lucy overneemt, herkent David een van de aanwezigen als een van de verkrachters, maar Petrus weigert zijn naam te noemen en Lucy weigert om hiermee naar de Politie te gaan, ze denkt dat de lust van haar aanvallers meer zat in de macht die ze over haar hadden dan in de seks. David Lurie begrijpt dit niet, de verschillen in opvattingen drijft hun steeds verder uit elkaar, hij vertrekt naar zijn huis in Kaapstad, om regelmatig naar zijn dochter terug te keren.

J.M. Coetzee levert een huiveringwekkend meesterwerk af, hij confronteert ons met de complexiteit van het menselijk bestaan. Hij brengt de gecompliceerde en ingewikkelde waarheid van het Zuid-Afrika van na de apartheid over. Een roman die je aan het denken zet.

“Wraak is als vuur, hoe meer het verslindt hoe gulziger het wordt”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van UmbertoFear

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.