Advertentie
    veravb Hebban Recensent

Marching Powder vertelt het verhaal van Thomas McFadden, een man die voordat hij gepakt werd, al zeven jaar als drugssmokkelaar werkte en daarmee goed zijn geld verdiende. Alhoewel ook hij de nodige mensen omgekocht had, werd hij toch gepakt en na twee weken in een aparte cel waar hij ternauwernood overleefde, komt hij in San Pedro terecht. Het verhaal van Thomas McFadden is er een uit de duizend, drugssmokkelaar die gepakt wordt, in een niet-Westers land in een stinkende vieze cel komt en moet zien te overleven. Denk aan Midnight Express van Billy Hayes of Bangkok Hilton van Sandra Gregory. Toch is dit boek anders omdat in San Pedro je met geld alles kan kopen, terwijl dit in die andere verhalen niet zo is.
Wanneer Thomas McFadden de gevangenis is moet, moet hij een service fee betalen, noem het een entreesom, om de gevangenis in te mogen. Hij krijgt daarvoor netjes een bewijs want als hij de gevangenis na het uitzitten van zijn straf terug verlaat, krijgt hij dat geld terug. Dat is dus al bizar, betalen om in de gevangenis te mogen. Als je het niet kan betalen, moet je een lening aangaan en het gaat hier helemaal niet over veel geld, maar voor arme Bolivianen is iedere Bolivianos (zoals de munteenheid noemt) er een.
Wanneer je dan eindelijk de gevangenis in komt, moet je een cel kopen. Je gaat als het ware bladeren in een boek bij de makelaar. Afhankelijk van het budget, kan je een vijfsterrencel of een nulsterrencel kopen. Er zit een heel gamma tussen. De eerste dag had Thomas McFadden geen geld en moest hij buiten slapen, in de kou en tussen zwaarverslaafden die labiel en crimineel waren. Gelukkig werd hij daarna tijdelijk opgenomen door een andere gevangene anders had hij het niet overleefd. Hij stond daarmee weer wel in schuld bij die gevangene. Verder moeten alle bewakers continue betaald worden. Ze noemen het daar geen smeergeld, maar eerder een manier om iemand te helpen. Bijvoorbeeld: wanneer je een bewaker enkele Bolivianos geeft voor de studie van zijn kind, heb je nadien kans dat die bewaker je vriendeljker behandeld of zelf dingen voor je meebrengt of af en toe eens de andere kant op kijkt. Zolang je echter geen geld hebt, kan er niets.

Wat er nog meer kan met geld in deze gevangenis kan je verder lezen in mijn spot https://www.hebban.nl/spot/leesverslaving/nieuws/rusty-young-marching-powder

Reacties op: Gevangenis te bizar voor woorden

1
Marching Powder - Rusty Young Thomas McFadden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker