Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De oorlog van Troje ‘behind the scenes’

*wil2* 27 april 2020
Madeline E. Miller is hier vooral bekend geworden door haar boek ‘Circe’ en het succes daarvan was aanleiding om het eerder verschenen ‘Lied voor Achilles’ weer opnieuw onder de aandacht te brengen met een vernieuwde voorkant.

Het verhaal wordt verteld door Patroclus - eer van de vader - maar doet zijn naam geen eer aan: hij is klein, niet knap en onhandig. Als hij per ongeluk een zoon van een edelman doodt, wordt hij verbannen naar Phthia, het rijk van Peleus.
Daar zijn nog veel meer verbannen jongelingen opgenomen en ze doen allemaal hun best om in het gevlei van Achilles, de zoon van Peleus en godin Thetis, te komen.

“Zijn opmerkelijkste eigenschap was dat hij niet de hele tijd mooi zat te wezen. Hij nam geen poses aan en trok geen pruillip, zoals veel knappe kinderen. Hij leek zich totaal niet bewust te zijn van het effect dat hij had op de jongens om hem heen. Maar ik kreeg geen beeld van hoe hij was: in hun gretigheid zaten ze hem op de huid als honden met uit hun mond hangende tongen.”

Behalve Patroclus, die zich het liefst zo klein mogelijk maakt, maar daarom trekt hij juist de aandacht van Achilles en worden ze vrienden. Patroclus zoent Achilles op een dag, wat door diens moeder wordt gezien en prompt wordt Achilles weggestuurd om in de leer te gaan bij Chiron, een centaur: half mens, half paard.
Patroclus loopt weg op zoek naar Achilles en vindt hem halverwege, want die had hem opgewacht. Chiron neemt de beide jongens onder zijn hoede, al hoeft hij ze niet heel veel te leren: Achilles is al de beste krijger en Patroclus niet omdat dat onbegonnen werk is. Ze hebben er een heerlijke onbezorgde tijd en als ze erachter komen dat Thetis hen niet kan zien op de Pelion staat hen niets meer in de weg en worden ze minnaars. De fantastische tijd die daarop voor hen volgt kan natuurlijk niet blijven duren en op een dag wordt Achilles door zijn vader teruggeroepen.
Helena, de vrouw van Menelaüs, is door Prins Paris, de zoon van koning Priamus ontvoerd, en nu willen ze haar terughalen met de steun van de mannen van Hellas. Thetis vindt het nog te vroeg voor haar zoon om te vechten en daarom wordt hij naar Skyros gebracht om daar bij Lycomedes onder te duiken. Maar Odyssee en Diomedes weten hem en Patroclus toch te vinden en zo gaan beiden mee in de strijd.
De Trojaanse oorlog wordt meer vanachter de schermen beschreven, de echte oorlog is meer de achtergrond waar het verhaal van Achilles en Patroclus zich verder afspeelt. Helaas laat Miller de kans onbenut om de lezer een mooi inkijkje te geven in de zielenroerselen van Achilles en Patroclus aangaande eer en roem en blijft het een beetje oppervlakkig en komt Achilles niet als de held uit het verhaal naar voren, maar meer als een eerzuchtige jongeman die zijn eeuwige roem belangrijker vindt dan de vele doden die er vallen omdat hij weigert te vechten.

Het boek is in een toegankelijke stijl geschreven en is daardoor voor een breed lezerspubliek aantrekkelijk om te lezen.
Al komen de Griekse goden maar met mate in dit verhaal voor en komen de meeste helden weinig aan bod, toch doet dit boek naar meer smaken en hopelijk is het voor veel lezers de opmaat naar ‘Ilias’ en ‘Odyssee’.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van *wil2*