Indrukwekkende crimi in historisch kader
Al in de eerste regels van dit boek wordt de donkere sfeer zeer helder neergezet. Ook de entourage, die het werkgebied bepaalt, een vrij beperkt gebied, waar het verhaal eigenlijk gedurende het hele boek zich afspeelt. Tussen observaties van de keiharde werkelijkheid door wordt door de hoofdpersoon een klus geklaard waar af en toe nogal wat mitsen en maren, en zelfs gevaren, aan zitten. Zonder zich echt af te laten leiden van zijn doel gaat hij echter door met zijn werk. Steeds indringender komt echter de werkelijkheid ook op zijn netvlies te staan. Een werkelijkheid die hij zich eerder niet zo had gerealiseerd. Ondanks zijn afkomst. En dan is hij "in functie". Wie kan hij wel vertrouwen en wie niet? Wie vertelt de waarheid en wie niet? Een bijzondere assistent met een mooi talent heeft in de loop van het boek deels onverwacht een aantal aanwijzingen voor hem in petto die stap voor stap helpen leiden naar een toch bijzondere ontknoping. Een ontknoping die in mijn ogen op meerdere manieren wel bijzonder is, zowel voor de hoofdpersoon zelf als voor de historische achtergrond, die voor mij met een stukje nieuw inzicht wordt aangevuld. Indrukwekkend, een boek wat ik in eerste instantie niet direct zou kiezen, maar zeer lezenswaard voor ieder, zeker in deze tijd van verharding een boek om te laten bezinken en over na te denken.