Advertentie

Een verhaal over de boeren familie Van Wijk welke zich grotendeels afspeelt tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De strijd tegen de Britse overheerser (Kakies). De verhoudingen zoals die tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het begin van de 20e eeuw waren. De veelal armen die onder erbarmelijke omstandigheden in de mijnen worden uitgebuit, de rijke boeren die op grote boerderijen (plaasen) woonden, de arbeiders op de plaas van de boer en de zwarten die in krottenwijken verblijven. De verschillen tussen de bevolkingsgroepen.
Diverse levens zijn met elkaar verbonden rond de verschillende generaties van de familie Van Wijk die gezamenlijk op een plaas wonen. Wanneer de Boerenoorlog uitbreekt worden de mannen, zowel de boeren als hun knechten, opgeroepen mee te strijden.
Hoe een gebeurtenis aan het front de relatie tussen de mannen van de verschillende generaties Van Wijk beïnvloedt. Een leugen over deze gebeurtenis tijdens de strijd tegen de Kakies, die de levens van de verschillende personages beïnvloedt. Een Engelse fotograaf, Joey Drew, die via foto’s probeert de verschrikkingen van de oorlog te documenteren. Een Britse Majoor die in Magrieta van Wijk de vrouw van dromen ziet. Het meisje Fienaatje met helderziende dromen, die niet wordt geloofd. Soldaat die trouw blijft aan Daantje van Wijk. De achtergebleven vrouwen op de plaas en later in kampen.
Dit verhaal van Majoor Brooks B.D. verteld aan de hand van foto’s gemaakt door Joey Drew, geeft goed aan wat een oorlog met mensen doet.

Reacties op: Wat oorlog met mensen doet

2
Feest van de ongenoden - P.g. du Plessis
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 24,99
E-book prijsvergelijker