Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Over de Zuid Afrikaanse Boerenoorlog en een menselijk verhaal over de gevolgen van genomen beslissingen.

Anna 04 juli 2019
P.G. du Plessis was een bekende Zuid Afrikaanse schrijver, hij is overleden in 2017.
Hij schreef o.a. voor toneel en televisieseries, daarnaast was hij journalist en directeur van het Afrikaans instituut voor Taal, Letteren en Kunst.
Hij schreef Feest van de Ongenoden naar aanleiding van een televisieserie van zijn hand.

Het boek beschrijf de tijd van de Boerenoorlog in Zuid Afrika, een moeilijke en zware tijd voor eigenlijk iedereen in dat land.
Voor de rijke boeren, die woonden op hun grote plaas , samen met hun bedienden , maar ook voor de arme zwarte bevolking.
Het verhaalt over de rijke familie van Wyk, waarvan boer Daan van Wyk wordt opgeroepen voor de dienstplicht. Maar hij deserteert en doet of hij doodgeschoten is.
Deze leugen is het begin van scheefgroeiende familieverhoudingen.

De Britse overheersers, de Kakies , vernietigen de grote en rijke plase en steken ze met regelmaat in brand. Ook de plaas van de familie van Wyk ontkomt er niet aan.
Maar wanneer de plaas wordt bezocht door majoor Philip Brooks van het Britse leger gebeurt er iets, waardoor de familie van Wyk geholpen wordt.
Majoor Brooks wordt verliefd op Magrieta, de “weduwe “ van Daan van Wyk.
Hij zorgt er om die reden voor dat de kostbaarheden van de familie gespaard worden.

Een ander belangrijk personage is de Britse fotograaf Joey Drew. Hij was ook opgeroepen voor het Britse leger maar heeft het voor elkaar gekregen aangesteld te worden als leger fotograaf. In die functie maakt hij heel veel foto’s van gebeurtenissen, die in de Boerenoorlog plaats vinden.

In de zomer van 1944 staat er een oude man voor het hek van een boerderij. Het is de boerderij van de familie van Wyk, maar erg veranderd in de jaren na de oorlog.
De oude man is majoor Brooks B.D. Hij kijkt terug op zijn leven en vooral ook op de tijd van de oorlog.
Aan de hand van foto’s, gemaakt door Joey Drew, krijgt de lezer te horen wat er in die Boerenoorlog allemaal heeft plaatsgevonden.
En hoe het met de relatie tussen majoor Brooks en Magrieta is afgelopen.

Feest van de Ongenoden is goed geschreven, al moet je er als lezer wel goed je hoofd bijhouden.
Goed uitgewerkte personages van vlees en bloed, waarvan de emoties door de auteur heel goed overgebracht zijn.
Interessant is de geschiedenis van de Boerenoorlog, de slachtoffers, de armoede, de beslissingen die in die tijd genomen werden en die niet allemaal even goed uitpakten.
De beslissing van Daan van Wyk om te deserteren en net te doen alsof hij gesneuveld was.
Beslissingen, die invloed hadden op een heleboel mensen , die daar de dupe van waren.
Het is ook een verhaal over goed en kwaad, over keuzes, over geloof, over het lot van de zwarte bevolking en vooral ook over hoe mensen met elkaar omgingen en wat de gevolgen van sommige beslissingen waren.
Een boeiend verhaal over oorlog en menselijke verhoudingen , nog eens extra boeiend voor de lezers , die meer over de Boerenoorlog en de strijd tussen de Engelsen (de Kakies) en de rijke Zuid Afrikaanse boeren willen weten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.